Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Serniki

Sernik z kajmakiem

Kwiecień 12, 2012 , 8380 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
sernik-z-krowka-2

Sernik z kajmakiem jest jednym z moich ulubionych wypieków przede wszystkim dlatego, że uwielbiam serniki w każdej postaci. Jak się domyślacie zniknął w oka mgnieniu, ale zarazem pozostawił po sobie zapewne ślad tu i ówdzie ;).  Sernik wyszedł bardzo kremowy i jeśli ktoś woli cięższe musi dodać biały ser zmielony.  Ja natomiast preferuje lekkie i puszyste i ten przepis na pewno jeszcze u mnie w domu zagości. Powodzenia w wypiekach :).

SPÓD:

  • 200 g ciastek maślanych lub herbatników
  • 60 g miękkiego masła
  • pół łyżeczki cynamonu

 

Ciastka kruszymy samodzielnie wałkiem lub wkładamy do malaksera i miksujemy. Następnie dodajemy masło, cynamon i wszystko razem łączymy. Formę o średnicy ok. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wykładamy masę ciastkową i lekko dociskamy, aby powstała równa powierzchnia.

MASA SEROWA:

  • 750 g twarogu sernikowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (zapach waniliowy)
  • 3 jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • 400 g masy krówkowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Twaróg miksujemy z cukrem na gładką masę, po kolei wbijamy jajka, miksując po każdym dodaniu. Wlewamy ekstrakt z wanilii, ponownie mieszamy. Dolewamy kremówkę, mąkę ziemniaczaną, dokładnie miksujemy.

Otrzymałą masę dzielimy na 2 równe części. Jedną część miksujemy z 200 g masy krówkowej.

Na masę ciasteczkową wykładamy masę serową z masą krówkową, następnie łyżeczką dodajemy resztę masy z puszki (200 g) – jeśli jest bardzo gęsta, chwilę podgrzewamy; na koniec wylewamy jasną masę serową.

Pieczemy (jeśli przed czasem jest za mocno brązowy można przykryć folią aluminiową), około 1 godziny w 175ºC. Wystudzić, przed podaniem włożyć na 3 h do lodówki lub najlepiej na całą noc.

UWAGA:  Sernika nie należy od razu wyciągać z piekarnika ponieważ na pewno opadnie. Stopniowo zmniejszamy temperaturę, nie otwierając piekarnika. Następnie lekko je uchylamy i studzimy.

Może to Cię zainteresuje