Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Wielkanoc

Babka czekoladowa

Kwiecień 12, 2012 , 7907 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
babkazczekolada

Święta, święta i po świętach tak zawsze mawia moja babcia:). I jak to bywa po świętach jest czas na zrobienie rzeczy, których nie zdążyło się zrobić przed, czyli wstawienie tego przepisu. Babka jest dziecinnie prosta w wykonaniu i nie sprawia problemów przy dekoracji, co dla mnie jest ważne, ponieważ jak już mówiłam w tym temacie jeszcze niewiele potrafię. Babka to jedna z tradycyjnych ciast Wielkanocnych i zagościć musi więc do dzieła :). Inspiracji dostarczyła mi Ania z bloga Na stole.

CIASTO:

  • 150 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 100 g ciemnej czekolady gorzkiej, roztopionej
  • 150 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego

Masło ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy po 1 jajku i dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę oraz jogurt naturalny. Łączymy razem. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Zmniejszyć obroty miksera i ciasto wymieszać z sypkimi składnikami. Formę z kominkiem wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy. Babkę czekoladową piec w temp 150 st przez ok 50 – 60 minut do suchego patyczka.

Babkę po upieczeniu zostawić na kilka minut w piekarniku i po tym czasie dopiero otworzyć lekko piekarnik. Po następnych kilka minutach babkę wyjąć i przestudzić w formie. Na koniec można już wyjąć na talerz i odstawić.

POLEWA CZEKOLADOWA:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 -3 łyżki alkoholu ( dałam wódkę )

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Mieszamy z masłem i alkoholem. Polewamy babkę czekoladową. Smacznego.

 

Może to Cię zainteresuje