Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Mazurki, Wielkanoc

Mazurek kokosowy z migdałami

Kwiecień 13, 2012 , 6372 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
mazurek-kokosowy

CIASTO:

  • 100 g mąki krupczatki
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny

POLEWA:

  • 100 ml mleka
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1½ szklanki mleka w proszku
  • ½ szklanki wiórków kokosowych

DODATKOWO:

  • płatki migdałowe
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Obie mąki łączymy wraz ze szczyptą soli, cukrem, cukrem waniliowym oraz posiekanym masłem. Następnie dodajemy żółtko, śmietanę, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia i wszystko razem zagniatamy. Owijamy folią i wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki.

Po 2 godzinach ciasto rozwałkowujemy w prostokąt, boki ciasta zawijamy do środka (ok. 1-1,5 cm) i nacinamy nożem. Ciasto nakłuwamy wszędzie widelcem, oprócz boków i wkładamy do piekarnika na 20 min. 190 stopni, aż ciasto się zarumieni.

Na polewę gotujemy mleko z cukrem, dodajemy masło i rozpuszczamy. Dodajemy mleko w proszku, wiórki kokosowe, mieszamy i lekko przestudzoną masę wylewamy na spód. Dekorujemy płatkami migdałowymi i startą gorzką czekoladą. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje