Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Rolady

Rolada makowa z białek

Kwiecień 16, 2012 , 398 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
rolada2

Rolada to pomysł na wykorzystanie białek, który pozostały mi po zrobieniu obiadku.  Nie chciałam piec klasycznego pieguska, ciasta szklankowego jak zwał tak zwał, więc wyszukałam właśnie przepis na roladę. Niestety to moja pierwsza rolada, więc wybaczcie mi moją niezdarność w jej zawinięciu ;).  Zapraszam do wypróbowania :).

CIASTO:

  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

 

KREM:

  • 500 ml mleka
  • 100 gram masła roślinne
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 łyżek kaszy manny
  • szczypta soli

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, do piany powoli dodajemy cukier puder, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mak oraz wiórki.
Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok 35×35 cm i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C. piekarniku przez ok 20-25 minut.

W garnku gotujemy mleko z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dosypujemy kaszę manną. Mieszamy i z powrotem stawiamy na ogniu, ciągle mieszając. Gotować do momentu, aż krem lekko zgęstnieje (konsystencja budyniu).
Wystudzone ciasto smarujemy przestudzonym kremem, zwijamy jak roladę i owijamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na minimum kulka godzin, a najlepiej na całą noc.

Po schłodzeniu roladę można polać polewą czekoladową ( u mnie roztopiona czekolada mleczna z łyżką masła).

 

 

Może to Cię zainteresuje