Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta ucierane

Ciasto marchewkowe

Kwiecień 20, 2012 , 19637 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
marchewkowe2

Długo nie mogłam przekonać się do tego jak można łączyć marchewkę, cukinię, buraczki z ciastem. Muszę przyznać, że zdecydowanie cała masa ludzi, którzy uwielbiają warzywa w ciastach nie mylą się i przepis okazał się cudownie pyszny:). Marchewki zupełnie nie czuć, chociaż jest ona starta dosyć grubo. Natomiast polewę z serka … pozostawię bez komentarza, bo brak mi słów jak określić jej bardzo dobry smak:).

CIASTO:

 

  •     250 g marchewki startej na grubych oczkach
  •     2 jaja
  •     150 g drobnego cukru
  •     140 ml oleju słonecznikowego
  •     75 g grubo posiekanych orzechów włoskich
  •     20 g rodzynek
  •     175 g przesianej mąki
  •     1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  •     1 łyżeczka cynamonu
  •     1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
  •     odrobina mielonej gałki muszkatołowej
  •     szczypta soli

 

Jaja, cukier i olej miksujemy do połączenia składników.  Następnie dodajemy marchew, orzechy, rodzynki i mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Mąkę z przyprawami mieszamy w osobnej misce. Dodajemy całość do masy i mieszamy również ręcznie do połączenia składników. Ciasto przekładamy do keksówki długości ok 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 150°C przez godzinę do godziny 15 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto się upiekło.

 

POLEWA:

 

  • 250 g cukru pudru
  • 200 g kremowego serka, np. Philadelphia
  • 50 g masła lub margaryny

 

Cukier, serek oraz masło miksujemy do uzyskania gładkiej masy i nakładamy na ciasto. Smacznego.

  • Paulina Cysek

    Marchewkowe pyszne :) Ale numerem 1 jest chlebek bananowy :)

Może to Cię zainteresuje