Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka kruche

Rurki z kremem karpatkowym

Kwiecień 25, 2012 , 14476 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
rurki3

Rurki z kremem to idealny dodatek do herbaty lub kawy. Ja niestety miałam tylko 10 szt. foremek i musiałam dosyć długo piec, natomiast jeśli ktoś ma ich więcej przygotowanie takiego deseru nie zajmuje dużo czasu. Moja propozycja to rurki z kremem karpatkowym, czyli budyniowym, ale można je podawać prawie z każdym kremem lub bitą śmietaną, to zależy od waszych upodobań. Przepis zaczerpnięty od Marty z bloga My kitchen is my castle.

SKŁADNIKI:

ok. 30 rurek

  •     250g mąki
  •     125 ml kwaśnej, gęstej śmietany
  •     125g masła
  •     szczypta soli
  •     cukier kryształ do obtaczania

 

Wszystkie składniki miksujemy (dzięki czemu lepiej się połączą), a następnie zagniatamy ciasto i schładzamy godzinkę w lodówce.
Po tym czasie ciasto rozwałkowywać bardzo cienko (na ok. 1mm) i wycinać z niego paski o wymiarach mniej więcej 1,5 x 35 cm. Ważne jest by jednej strony ciasta (najlepiej tej od strony blatu) za bardzo nie podsypywać mąką, bo później nie przylgnie do niego cukier. Foremki do rurek smarujemy masłem. Paskami owijamy formy do rurek, zaczynając od cieńszej strony. Na końcu, na grubszej stronie, dobrze jest zostawić troszkę wolnej blaszki, co ułatwia później zsuwanie upieczonych rurek.
Ciasto nawinięte na foremki obtaczać w cukrze. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20 minut w temperaturze 200st. C, na jasnozłoty kolor.

Po całkowitym ostudzeniu, za pomocą rękawa cukierniczego, napełniamy kremem.

KREM KARPATKOWY:

  •     0,5 l mleka
  •     5 żółtek
  •     10 łyżek cukru
  •     opakowanie (16g) cukru waniliowego
  •     4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  •     250g masła

W misce dokładnie miksujemy żółtka, cukier waniliowy i zwykły, mąkę ziemniaczaną + pół szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować w garnuszku. Do wrzącego mleka wlewamy masę żółtkową i gotujemy jak budyń do zgęstnienia masy. Szybko zdjąć z palnika, przelać do miski i dokładnie zmiksować, by masa była jeszcze bardziej puszysta. Budyń dokładnie wystudzić. Masło ucieramy na puszystą masę i po łyżce dodajemy zimny budyń, cały czas ucierając. Krem schładzamy w lodówce.

Rurki można upiec dzień lub dwa wcześniej, ale kremem napełniamy dopiero w dzień podawania, by za bardzo nie zmiękły.

 

KILKA RAD NA TEMAT KREMU :

  • wszystkie składniku muszą mieć temperaturę pokojową
  • używamy masła dobrej jakości ( użycie margaryny zwiększa możliwość zważenia kremu)
  • jeśli do łączenia składników używamy miksera musimy włączyć go na najwyższe obroty
  • składniki dodajemy stopniowo ( po łyżce masy do masła )

 

Może to Cię zainteresuje