05 maj 2012

Proste ciasto czekoladowe – przepis

32 Komentarze Ciasta czekoladowe

Na blogu nie mogło zabraknąć przepisu na ciasto, które można szybko i łatwo przyrządzić jeśli jesteśmy akurat w wielkiej potrzebie i musimy zjeść coś słodkiego. Ciasto jest banalnie proste, łączymy wszystkie składniki i pieczemy, a rezultat? Oj gdyby nie moje letnie odchudzanie zjadłabym więcej tego czekoladowego cuda. Ciasto jest bardzo delikatne z wyczuwalną nutką cynamonu i grubą warstwą polewy. Polecam, aby ten przepis mieć zawsze pod ręką, bo nigdy nie wiadomo kiedy będzie nam potrzebny. Sam zapach wprawia w lepszy nastrój (aromaterapia?);).

SKŁADNIKI NA CIASTO:

 

  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki kakao
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1/3 szklanki oleju

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

 

  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek wody
  • 2 łyżki kakao
  • 125g masła lub margaryny
  • 100g gorzkiej czekolady

 

Jajko oraz cukier łączymy mikserem do uzyskania lekko puszystej masy. W oddzielnej miseczce łączy jogurt z łyżeczką proszku do pieczenia i czekamy do momentu powstania pęcherzyków powietrza. Następnie dodajemy jogurt do wcześniej ubitego cukru z jajkiem. Do tak powstałej masy dodajemy stopniowo mąkę, olej, cynamon oraz kakao. Mieszamy mikserem do połączenia składników.

Tortownicę o śr. ok. 26 cm ( może być mniejsza wtedy ciasto będzie wyższe) smarujemy lekko masłem i obsypujemy drobnym cukrem. Przekładamy ciasto do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 30 min. przed wyjęciem wkładamy patyczek i sprawdzamy czy jest suchy.

Wszystkie składniki na polewę łączymy razem w garnuszku i podgrzewamy do połączenia. Gdy ciasto jest jeszcze letnie zalewamy je przygotowaną gorącą polewą i odstawiamy do lodówki, aby masa stężała. Smacznego.

Tagi: , , , ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

32 Komentarze to “Proste ciasto czekoladowe – przepis”

  1. Odpowiedz kasiaaaa24 says:

    Wygląda pysznie :) idealne ciacho na weekend :)
    Pozdrawiam :)

  2. Odpowiedz Kura Domowa says:

    Kocham czekoladowe ciasta. Zapisuję!

  3. Odpowiedz Agata says:

    dzisiaj będę piekła na poprawę nastroju:)

  4. Odpowiedz Agata says:

    ciasto wyszło za drugim razem:) Rewelacyjne jest!! a polewa – lepszej nie jadłam

  5. Odpowiedz Ewelina says:

    wasnie wyslalam faceta poskladniki i zaczynam;) mam na to ciasto przeooogromna ochote;)

  6. Odpowiedz Lola says:

    A da się rozmiksować jedno jajko ze szklanką cukru??

  7. Odpowiedz Dzoania says:

    zrobiłam wczoraj to ciasto i powiem szczerze wyszło ciężkie i „gliniaste”. Dopieczone na pewno było, sprawdzone patyczkiem w wielu miejscach. Polewa Super !! Ale jakieś takie glinowate……:(( Powiedz Anetko czy tak właśnie ma smakowac to ciasto? Czy mogłam coś zepsuc przy tak prostym przepisie???

    • Odpowiedz aneta says:

      Witaj,
      Ciasto nie powinno być gliniaste, ale też nie super pulchne. Ciasto jest czymś pomiędzy tymi dwoma konsystencjami. Jeśli chcesz przepis na coś czekoladowego i bardzo delikatnego, puszystego polecam mój przepis na muffinki czekoladowe.

  8. Odpowiedz Dzoania says:

    Oki, dzięki. Spróbuje teraz muffinki :) ) pozdrawiam

  9. Odpowiedz big says:

    Kurcze już dwa razy zakalec co robię żle? Za pierwszym razem nie urosło wogóle ale to chyba przez to że nie czekałem aż się proszek z jogurtem zapieni, później niby urosło ale padło i znów zakalec gdzie robię błąd?

  10. Odpowiedz szagwi says:

    :) nawet nie musiałam się ruszać do sklepu – wszystkie składniki miałam na miejscu. Pyszne ciacho – łatwo się robi. Mi akurat „glinowata” konsystencja tu bardzo pasuje;) Dosłownie rozpływa się w ustach. Mimo że rozpusta nie była pełna – darowałam sobie polewę, jedynie cukier puder – uważam, że było warte grzechu:))

    super przepis, pozdrawiam

  11. Odpowiedz perpetua says:

    Rewelacja! Jestem początkująca w wypadkach,ale i tak wyszło pycha:-) !

  12. Odpowiedz Smaczne-zdrowe says:

    Bardzo lubię takie ciasta! Oczywiście przepis zapisuję i w wolnej chwili go spróbuję! Pozdrawiam!:)

  13. Odpowiedz Sylwia says:

    ciekawe co z tego wyjdzie , ja do urozmaicenia przekładam ciasto dżemem pożyczkowym :)

  14. Odpowiedz Magda says:

    A ja je upiekę, tylko w kształcie serca dla męża na walentynki :D

  15. Odpowiedz Aga says:

    właśnie skończyłam piec i wygląda super , tylko do polewy dodałam czekloade mleczną mam nadzieje ze nie zepsuje to smaku ! ciasto dosyc proste do wykoniania a do tego szybkie . Smacznego

  16. Odpowiedz olka says:

    mam 11 lat robie ciasto po raz 1 mam nadzieje że sie uda :)

  17. Odpowiedz Imię says:

    czy jogurt można by ewentualnie zastąpić mlekiem?

  18. Odpowiedz Valka says:

    czy można zrobić polewę bez gorzkiej czekolady???

  19. Odpowiedz Ola says:

    Mi niestety po wyjęciu z piekarnika opadło -,-

  20. Odpowiedz nAćKa says:

    już gdy je piekłam nie chciało rosnąć a miałam bardzo małą tortownicę, wie ktoś dlaczego tak się stało :(

Napisz komentarz