Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka kruche

Rolowane ciastka z cynamonem

Maj 6, 2012 , 6440 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciastka-cynamonowe-2

Uwielbiam zapach cynamonu w domu. Nieważne czy jest wtedy lato czy zima, zawsze mam wtedy lepszy humor.  Czytałam kiedyś o badaniach na temat zapachów, które najbardziej przyciągają mężczyzn i wynik był zaskakujący ?!. Cynamon, tak właśnie ten zapach jest jednym z uwielbianych przez mężczyzn. Mój M. za każdym razem, gdy robię coś z cynamonem jakoś tak częściej pojawia się w kuchni i wypowiada swoje słynne ” …jak te ciasto pięknie pachnie …”, więc może naprawdę coś w tym jest. Dziewczyny nie pozostaje nam nić innego jak wabić zapachami naszych mężczyzn …;). Ciasteczka wyszły bardzo kruche i słodkie, idealna mała słodka chwila.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

 

Ilość: ok. 30 ciasteczek

  • ½ szklanki cukru pudru
  • ¾ szklanki miękkiego masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżeczka ekstraktu z wanilii ( możemy zastąpić aromatem)
  • 1 ½ szklanki mąki
  • ¼ szklanki sypkiego cukru
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 białko
  • 1 łyżka wody

 

SKŁADNIKI NA LUKIER:

 

  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki mleka

 Do miski wsypujemy cukier puder, sól, masło oraz wanilię i łączymy wszystko. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub zagniatamy ręcznie do połączenia wszystkich składników.

 Ciasto przekładamy na wycięty papier do pieczenia (ok. 25 x 35 cm ) i wałkujemy na ok. 22 x 30 cm. Białko ubijamy razem z łyżką wody i rozprowadzamy na cieście. Następnie w miseczce łączymy sypki cukier z cynamonem i równomiernie obsypujemy nim ciasto.

Zaczynając od dłuższego boku zwijamy ciasto tworząc roladę uważając, aby przy rolowaniu masa za mocno nie wypłynęła. Tak przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 15-30 min do lodówki lub zamrażarki, aby się schłodziło ( będzie się lepiej kroiło). Po tym czasie wyciągamy ciasto z folii i za pomocą ostrego noża tniemy na kawałki ok. 1-2 cm. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasteczka i pieczemy w temp. 170 st. C przez 12-15 min., do uzyskania lekko złotego koloru.

 Po upieczeniu ciasteczka studzimy. W miseczce przygotowujemy lukier, łącząc cukier puder i mleko do uzyskania lekko płynnej konsystencji. Ostudzone ciasteczka pokrywamy lukrem. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje