Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pancakes, Placki, Naleśniki

Klasyczne pancakes – przepis

Maj 7, 2012 , 12369 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
pancakes4

Jak zaczynać jakąś dziedzinę to tylko od podstaw. Podaję przepis na klasyczne pancakes, które mogą posłużyć jako baza do śniadaniowych rewolucji:). Idealnie sprawdzą się z dodatkiem miodu, owoców, syropu klonowego, orzeszków. Jeśli zamienimy cukier na sól możemy je również jeść na słono np. z bekonem. Smacznego.

SKŁADNIKI:

Ilość: ok. 8 placuszków

  •  1 szklanka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mleka
  • 50g roztopionego masła

Do miseczki wsypujemy mąkę i cukier. Następnie dodajemy jajko, mleko i masło, mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiego ciasta. Rozgrzewamy patelnie teflonową i wylewamy około pół chochelki ciasta. Gdy na powierzchni placka powstaną bąbelki powietrza należy przewrócić go na drugą stronę i smażyć na lekko złoty kolor. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje