Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasto francuskie

„Faworki” francuskie z dżemem i kokosem

Maj 14, 2012 , 9748 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciastka-francuskie-2

Ciasto francuskie będzie u mnie na blogu gościło pewnie jeszcze nie raz ponieważ je ubóstwiam. Nie tylko dlatego, że jest smaczne, ale przede wszystkim wypieki z jego użyciem są bardzo proste. „Faworki” z ciasta francuskiego jak je nazwałam nawiązują jedynie do ich kształtu, ponieważ ze smakiem klasycznego faworka nie ma nic wspólnego. Przekładane są dżemem z wiórki kokosowymi, co daje im nietypowy posmak. Można je serwować do lodów, sałatki owocowej lub zjeść bez dodatków. Idealne na śniadanie do porannej kawki. Polecam.

SKŁADNIKI:

  • opakowanie ciasta francuskiego ( ok. 270 g )
  • 2/3 szklanki dżemu ( ja dałam truskawkowy )
  • ½ szklanki wiórek kokosowych

 

Zimne ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i kółkiem do pizzy lub zwykłym nożem, kroimy na kawałki o wymiarach 5 x 16 cm. Następnie na każdy płat nakładamy warstwę dżemu i posypujemy wiórkami kokosowymi. Bierzemy jeden kawałek i ostrożnie nakładamy na drugi, aby utworzyły całość (kawałki muszą być równe, jeśli nie są odpowiednio je przytnij). Kołkiem do pizzy lub ostrym nożem nacinamy wzdłuż złączone kawałki, zostawiając ok 1-2 cm od brzegów ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie warto je włożyć na chwilę do zamrażarki, aby dało się lepiej kroić. Końce ciasta następnie przekładamy przez otwór i wywijamy ( tak jak w przypadku faworków), ile razy nam się uda. Ja przekładam końce przez nacięcie około 3 razy. Tak przygotowane ciastka wkładamy na 20 min. do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 220 C, ciastka przekładamy na papier do pieczenia i wkładamy na 15-20 min do piekarnika. Pieczemy, aż będą miały złoty kolor. Czekamy do wystudzenia i możemy jeść. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje