Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Szarlotka na ciepło – przepis

Maj 15, 2012 , 245 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
szarlotka-2

Ciasta z jabłkami nigdy nie odmówię. Natomiast jabłka nie za bardzo mi smakują na surowo. Coś dziwnego, ale prawdziwego;). Szarlotka jest dosyć słodka, ale w połączeniu z bitą śmietaną daje nieziemskie doznanie;). Ciasto tworzy kruchą skorupkę ze słodkim, dobrze trzymającym się wnętrzem, za sprawą kaszy, która nie jest w ogóle wyczuwalna. Polecam i smacznego.

CIASTO:

  • 350g margaryny lub masła
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

MASA JABŁKOWA:

  • 1kg jabłek (dowolnych)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 0,5 łyżki cynamonu

Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy na kawałki (dosyć małe) i wkładamy do garnka. Zalewamy ½ szklanki wody, przykrywamy i dusimy, aż jabłka zaczną się mięknąć. Następnie dodajemy cukier i mieszamy, aż woda odparuje. Do masy jabłkowej dodajemy kaszę, cynamon i mieszamy do połączenia składników.

 Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka i posiekaną na drobne kawałki margarynę. Wszystko mieszamy za pomoca miksera lub ręcznie, aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.

¾ ciasta przesypujemy do tortownicy o śr. ok 26 cm ( nie trzeba jej wcześniej natłuszczać) i delikatnie ugniatamy palcami, aż uzyskamy dosyć równą powierzchnię. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 C ok. 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy wcześniej przygotowana masę jabłkową i posypujemy równomiernie resztą ciasta. Wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180 st. C. Szarlotkę podajemy jeszcze ciepłą z lodami, bitą śmietaną lub polaną kremówką. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje