Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto z dulce de leche – przepis

Maj 17, 2012 , 8780 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciasto-2

Przepis na te ciasto znalazłam w internecie i nie mogłam się powstrzymać, aby go nie zrobić. Muszę przyznać, że przepis zawiera dużą dawkę cukru, ale co tam raz na jakiś czas warto zaszaleć;). Masa jest bardzo pyszna, a samo ciasto lekkie jak puch:). Za przepis dziękuję Umm Mymoonah. Smacznego.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200g mąki tortowej
  • 200g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 150g dulce de leche/ masa kajmakowa
  • 120g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 100g masła
  • 200g cukru pudru
  • 75g dulce de leche/ masa kajmakowa
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5 łyżek czekolady do dekoracji i drobno pokrojonych orzeszków ( niekoniecznie )

 

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. W innej miseczce ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo dulce de leche i mieszamy do połączenia. Do masy dodajemy jajka, ekstrakt z wanilii i ponowie mieszamy. Gdy masa jest już ładnie połączona dodajemy suche składniki, czyli mąkę z proszkiem, sodą i wszystko mieszamy mikserem. Tortownicę o śr. ok 26 cm smarujemy masłem i oprószamy cukrem sypkim. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, 190 C na 30-40 min. Jeśli zauważymy, że skórka robi się mocno brązowa należy przykryć folią lub papierem do pieczenia. Ciasto sprawdzamy patyczkiem i jeśli jest suchy wyciągamy z piekarnika. Po ostudzeniu nakładamy na wierzch masę i dekorujemy

Wszystkie składniki na masę przekładamy do garnuszka i ciągle mieszając podgrzewamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe.

Może to Cię zainteresuje