Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka kruche

Zakręcone ciasteczka maślane – przepis

Maj 19, 2012 , 7952 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciastka1

Wszystko tak szybko się w życiu zmienia, taka myśl dopadła mnie dzisiaj, gdy wstałam rano. Ciągła walka z chorobą też wyczerpuje niezmiennie, ale jest coś co mi daje radość – pieczenie. Nic tak mnie nie cieszy jak sprawdzanie nowych przepisów. Zamarzyły mi się dzisiaj właśnie takie powywijane ciasteczka, które do popołudniowej kawy mogłam schrupać ;). Do tych ciasteczek na pewno nie powinniśmy oszczędzać na dobrym masełku, ponieważ jest to podstawowy składnik, a uwierzcie, że ich smak nam to wynagrodzi:). W zawijanie tych ciasteczek możecie również zaangażować dzieci, dla nich może być to super zabawa. Dziękuję dla Very z Baking Obsession. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka miękkiego masła ( ok. 100g )
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 ¼ szklanki mąki

W misce ucieramy masło ( nie może być prosto z lodówki ) na puszysta masę, można do tego użyć miksera włączając go na najwyższe obroty. Pod koniec ucierania dodajemy cukier i łączymy. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii oraz białka i ubijamy na niskich obrotach miksera. Gdy masa jest puszysta i jasna należy dodać mąkę wymieszaną z solą i połączyć składniki.

Z przygotowanego ciasta formujemy kulki ok. 30g każda ( powinno wyjść około 30 kuleczek ). Można wykorzystać też gałkownice do lodów, wtedy mamy pewność, że kulki są tak samo duże. Z każdej kuleczki formujemy wałeczek o dł. około 16-17 cm, następnie łapiemy za środek wałeczka i przekręcamy 2-3 razy. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem blaszce, 180 C przez ok. 15 min. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje