Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Galette z jabłkami – przepis

Maj 20, 2012 , 5837 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
galette1

Galette jest to rodzaj rustykalnej tarty, którą piecze się bez formy. Słowo galette wywodzi się z kuchni francuskiej i oznacza płaskie, chrupiące i okrągłe ciasto. Czytałam, że jest to też ciasto tzw. od niechcenia. Tworzy się placek, układa jakiekolwiek owoce i dosyć niezgrabnie zawija:). Musze powiedzieć, że sam wygląd ciasta mnie zachwycił, ale co do smaku miałam wątpliwości. Myślałam, że nie będzie to nic rewelacyjnego. A tu niespodzianka:). Bardzo się myliłam, ponieważ ciasto jest po prostu fantastyczne. Lekko chrupiące, które nie jest przesłodzone i super mięciutkie jabłka, tworzą coś niesamowitego dla podniebienia. Spróbuj sama:) Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 16 łyżek zimnego masła
  • 1/3 szklanki zimnej wody

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 2 duże jabłka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu

Mąkę, sól, cukier oraz masło łączymy razem ręcznie lub mikserem, pod koniec dodając wodę. Wałkujemy ciasto na grubość ok. pół cm. tworząc okrąg. Jabłka obieramy, wydrążamy środek i kroimy w plasterki. Następnie układamy na cieście jeden obok drugiego, starając się stworzyć z nich koło. Pozostawiamy ok. 4 cm od brzegów ciasta. Jabłka obsypujemy cukrem oraz cynamonem. Następnie wywijamy brzegi ciasta do środka. Pieczemy w 180 C przez 30 min. do zarumienienia ciasta. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje