Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Desery

Pudding ryżowy z dulce de leche – przepis

Maj 20, 2012 , 5271 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
pudding-3

Przepis na pudding pochodzi z kuchni angielskiej i choć jadłam go po raz pierwszy na pewno jeszcze wypróbuję inne przepisy. Jest pyszny o zapachu cynamonowo – karmelowym i lekkim posmaku rumu. Dosyć treściwy, dlatego nie da się go za dużo zjeść. Polecam wypróbować na pewno nie pożałujecie:). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2-3 pucharki

  • ¾ szklanki dulce de leche/ masa kajmakowa
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki ryżu
  • 1 łyżka rumu ( niekoniecznie )
  • kakao, pokrojone orzeszki ( dekoracja )

Ryż gotujemy prawie do miękkości. Do rondelka przekładamy dulce de leche, mleko, cynamon oraz sól i gotujemy na średnim ogniu do połączenia się wszystkich składników. Dodajemy ryż oraz łyżkę rumu i ponownie gotujemy ok. 5-10 min. do konsystencji jaką lubimy, płynnej lub budyniu. Jeśli pudding jest za słodki wystarczy dodać więcej mleka. Dekorujemy kakao oraz orzeszkami. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje