22 maj 2012

Ciasto z truskawkami – przepis

4 Komentarze Ciasta z owocami

Truskawki … czekałam na nie długo, aż dzisiaj w końcu pojawiły się w moim osiedlowym warzywniaku. Takie prawdziwe, a nie wyhodowane bomby. Ciasto pięknie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Lekka kwaskowatość truskawek i słodkie ciasto takie połączenia uwielbiam. Mogę powiedzieć, że wariacje na temat truskawek czas zacząć:). Ciekawe jak  długo wytrzymam … A Wy w jakiej postaci najbardziej lubicie truskawki, w cieście czy też na surowo ?

SKŁADNIKI:

  • 6 łyżek masła lub margaryny ( o temp. pokojowej )
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ok. 300 g truskawek

Mąkę przesiewamy dodając proszek do pieczenia oraz sól. Do oddzielnej miseczki przekładamy masło, cukier i ucieramy ręcznie lub mikserem na puszystą masę ok. 3 minut. Następnie dodajemy jajko, jogurt i wanilię, mieszamy. Gdy masa jest już połączona dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto przekładamy do tortownicy o śr. ok. 26 cm wcześniej wysmarowaną masłem i lekko oproszoną cukrem. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki, następnie kroimy na ćwiartki lub połówki. Wykładamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na ok. 50 min. do zarumienienia skórki ciasta. Podajemy ostudzone, ja niestety nie poczekałam i ciężko mi się je kroiło. Smacznego.

 

Tagi: , ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

4 Komentarze to “Ciasto z truskawkami – przepis”

  1. Odpowiedz kazia says:

    Witaj. Upiekłam ciasto z truskawkami zgodnie z przepisem ,180 stopni -50 min i wyszedł zakalec.Gdzie popełniłam błąd. Pozdrawiam .Kazia.

    • Odpowiedz aneta says:

      Dziwne bo to ciasto jest banalnie proste. Czy wykonałaś je dokładnie jak w przepisie? A druga sprawa, że przed wyjęciem zawsze sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest gotowe, jeśli nie trzymam dłużej.

  2. Odpowiedz Mateusz says:

    a przepraszam bardzo, jak się sprawdza ciasto patyczkiem?
    to będzie dzisiaj mój pierwszy wypiek w życiu i chciałbym się popisać :D
    patyczek musi byc suchy?

    • Odpowiedz aneta says:

      Wsadzamy wykałaczkę lub patyczek w ciasto (najlepiej w paru miejscach ) i sprawdzamy palcem czy jest suchy. Jeśli tak ciasto jest gotowe, jeśli jest mokry potrzymajmy jeszcze parę minut :)

Napisz komentarz