Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Ciasto z truskawkami – przepis

Maj 22, 2012 , 614 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciasto1

Truskawki … czekałam na nie długo, aż dzisiaj w końcu pojawiły się w moim osiedlowym warzywniaku. Takie prawdziwe, a nie wyhodowane bomby. Ciasto pięknie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Lekka kwaskowatość truskawek i słodkie ciasto takie połączenia uwielbiam. Mogę powiedzieć, że wariacje na temat truskawek czas zacząć:). Ciekawe jak  długo wytrzymam … A Wy w jakiej postaci najbardziej lubicie truskawki, w cieście czy też na surowo ?

SKŁADNIKI:

  • 6 łyżek masła lub margaryny ( o temp. pokojowej )
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ok. 300 g truskawek

Mąkę przesiewamy dodając proszek do pieczenia oraz sól. Do oddzielnej miseczki przekładamy masło, cukier i ucieramy ręcznie lub mikserem na puszystą masę ok. 3 minut. Następnie dodajemy jajko, jogurt i wanilię, mieszamy. Gdy masa jest już połączona dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto przekładamy do tortownicy o śr. ok. 26 cm wcześniej wysmarowaną masłem i lekko oproszoną cukrem. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki, następnie kroimy na ćwiartki lub połówki. Wykładamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na ok. 50 min. do zarumienienia skórki ciasta. Podajemy ostudzone, ja niestety nie poczekałam i ciężko mi się je kroiło. Smacznego.

 

Może to Cię zainteresuje