Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem

Ptysie z bitą śmietaną i truskawkami – przepis

Maj 25, 2012 , 5640 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ptysie1

Ptysie to kolejny deser, który został przeze mnie wykonany po raz pierwszy. Myślałam, że ciasto parzone jest jakieś strasznie trudne, a tu niespodzianka jest bardzo proste. Łącznie to tylko dwa kroki i ciasto gotowe:). Zmieniłabym tylko ich wielkość, bo trochę za duże mi wyrosły;). Ptysie to takie lekkie chmurki inaczej chyba nie można ich nazwać, ale komu się latem chce jeść ciężkie kremowe ciasta … Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 6 dużych ptysi

  • 1 szklanka wody
  • 125g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 400g śmietany kremówki
  • 300 g truskawek
  • cukier puder

W garnuszku należy zagotować wodę z masłem. Do gotującej się wody dodajemy mąkę jednocześnie energicznie mieszając do powstania jednolitej i zwartej masy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy stopniowo jajka miksując masę. Gdy ciasto jest jednolitej konsystencji za pomocą łyżki lub szprycy formujemy ptysie na papierze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy 25 min. Upieczone ptysie najlepiej pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

Śmietanę ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Truskawki kroimy na ćwiartki.

Ptysie kroimy na pół i napełniamy je truskawkami oraz bitą śmietaną. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem. Ptysie należy zjadać natychmiast ponieważ dosyć szybko stają się wilgotne. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje