Tarta z truskawkami – przepis


Jakiś czas temu znalazłam przepis na tartę z truskawkami w internecie i bardzo mnie zaintrygował. Wykonanie tarty jest dziecinnie proste i składa się tylko z trzech kroków. W oryginalnym przepisie dawka soli była większa, ale uważam, że było jej trochę za dużo i zmniejszyłam. Ciasto jest bardzo kruche, masa serowa jest lekka jak pianka i do tego świeże truskawki. Przepis zaliczam do udanych i mogę polecić do wypróbowania. Za przepis dziękuję Leely Cyd Ross. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 ¼ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • 3 łyżki mleka

 

SKŁADNIKI NA MASĘ :

  • 340g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 ½ ekstraktu z wanilii

 

DODATKOWO:

  • 2 szklanki truskawek
  • miód do polania ( niekoniecznie )

Do miseczki wsypujemy wszystkie suche składniki, mąkę, sól oraz cukier. Następnie wlewamy olej i mleko. Łyżką mieszamy, aż składniki się połącza i powstanie zwarta masa, ale rozpadająca się w rękach. Formę do tarty o śr. 26 cm smarujemy masłem i równomiernie nakładamy do niej ciasto dociskając ręką. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 C i wkładamy na 15 min. ciasto. Następnie wykonujemy masę. Wszystkie składniki na masę mieszamy mikserem lub trzepaczką, do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto jest już upieczone wylewamy na nie masę serową i wkładamy do piekarnika na kolejne 20-30 min. do lekkiego zbrązowienia powierzchni serowej. Po upieczeniu dekorujemy truskawkami, pokrojonymi w plasterki i polewamy niewielką ilością miodu ( niekoniecznie ). Smacznego.

wydrukuj teraz