Jakiś czas temu znalazłam przepis na tartę z truskawkami w internecie i bardzo mnie zaintrygował. Wykonanie tarty jest dziecinnie proste i składa się tylko z trzech kroków. W oryginalnym przepisie dawka soli była większa, ale uważam, że było jej trochę za dużo i zmniejszyłam. Ciasto jest bardzo kruche, masa serowa jest lekka jak pianka i do tego świeże truskawki. Przepis zaliczam do udanych i mogę polecić do wypróbowania. Za przepis dziękuję Leely Cyd Ross. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 ¼ szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek cukru
- ¾ szklanki oleju
- 3 łyżki mleka
SKŁADNIKI NA MASĘ :
- 340g serka śmietankowego np. Philadelphia
- ¾ szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 ½ ekstraktu z wanilii
DODATKOWO:
- 2 szklanki truskawek
- miód do polania ( niekoniecznie )
Do miseczki wsypujemy wszystkie suche składniki, mąkę, sól oraz cukier. Następnie wlewamy olej i mleko. Łyżką mieszamy, aż składniki się połącza i powstanie zwarta masa, ale rozpadająca się w rękach. Formę do tarty o śr. 26 cm smarujemy masłem i równomiernie nakładamy do niej ciasto dociskając ręką. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 C i wkładamy na 15 min. ciasto. Następnie wykonujemy masę. Wszystkie składniki na masę mieszamy mikserem lub trzepaczką, do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto jest już upieczone wylewamy na nie masę serową i wkładamy do piekarnika na kolejne 20-30 min. do lekkiego zbrązowienia powierzchni serowej. Po upieczeniu dekorujemy truskawkami, pokrojonymi w plasterki i polewamy niewielką ilością miodu ( niekoniecznie ). Smacznego.