Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami – przepis


Na ten szczególny dzień przygotowałam coś bardzo prostego w przygotowaniu, ale jak bardzo pysznego. Na pewno każdej mamie przypadnie do gustu taki deser. Pamiętajmy, że nie liczą się prezenty, a pamięć:). Wszystkiego najlepszego dla wszystkich mam. Za inspirację dziękuję artkulinaria. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 12 babeczek

  • 225g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150g cukru pudru
  • 125g masła
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

KREM:

  • 200 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

DODATKOWO:

  • 36 średnich truskawek
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. W miseczce miksujemy miękkie masło ( temp. pokojowa ) razem z mlekiem, jajkami oraz ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy stopniowo przesiane suche składniki i łączymy do uzyskania jednolitej masy. Formę na muffinki smarujemy masłem i napełniamy do ¾ wysokości. Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 C i wkładamy babeczki na ok. 20-25 min, pieczemy do uzyskania złotego koloru.

Śmietanę ubijamy razem ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Truskawki kroimy na ćwiartki.

Muffinki po ostudzeniu przekrajamy na ¾ wysokości, napełniamy kremem i truskawkami. Przykrywamy górą częścią babeczki i posypujemy lekko cukrem pudrem. Smacznego.

 

 

wydrukuj teraz