Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka kruche

Pakieciki z jabłkami i cynamonową glazurą

Maj 30, 2012 , 11999 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciastka4

Nie wiem jak jest z Wami, ale jak tylko robi się chociaż trochę zimniej od razu sięgam instynktownie po przepisy z jabłkami. Podobne ciastka robiłam kiedyś z ciasta francuskiego, ale postanowiłam wykonać je tym razem w inny sposób. Wykorzystałam do tego przepis na ciasto kruche, dodałam moje ulubione jabłuszka i polałam cynamonowym lukrem. Wyszły niebiańsko dobre, słodkie, kruche, jeśli ktoś ma akurat lody pod ręką na pewno będą jeszcze lepsze. Pozdrawiam:).

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 6-8 ciastek

  •  2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 225g masła, zimnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 3-4 średnie jabłka, dowolne
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka ok. 14g masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki mąki

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 ½ łyżki mleka
  • ½ łyżeczki cynamonu

 

Do przesianej mąki dodajemy cukier, sól, pokrojone na drobne kawałki zimne masło, jajko oraz mleko. Zagniatamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.

Jabłka obieramy i kroimy w malutką kostkę, zalewamy sokiem z cytryny. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojone jabłka oraz cukier. Dusimy ok. 5-10 min. na lekkim ogniu pod przykryciem. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.

Zimne ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na macie silikonowej lub papierze do pieczenia posypanym dosyć obficie mąką. Wałkujemy na ok. 3 mm, następnie wycinamy prostokąt o wym.10 x 17 cm. Na jednym z końców nakładamy nadzienie z jabłek i przykrywamy drugim końcem ciasta. Dociskamy wszystkie boki widelcem, zanurzanym w mące. Wierzch ciasta przekłuwamy w paru miejscach widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 25-30 min. do lekko złotego koloru.

Składniki na polewę łączymy w garnuszku i podgrzewamy do uzyskania lekko płynnej konsystencji. Polewamy ostudzone ciastka i obsypujemy lekko cukrem. Smacznego.

  • Instruktorka

    Dziękuję ! Kilka razy już robiłam te ciasteczka i za każdym razem wyszły świetne. Najlepiej smakują też na drugi dzień.

Może to Cię zainteresuje