Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Słodkie bułeczki

Bułeczki z truskawkami i kruszonką – przepis

Maj 31, 2012 , 13332 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
buleczki4

Sezon na truskawki trwa, więc trzeba zajadać się nimi dopóki można:). Bułeczki są przepyszne, szczególnie nadzienie, które wprost rozpływa się w ustach. Idealne na śniadanie, dla dzieci, na podwieczorek lub do pracy. Po prostu uniwersalne bułeczki, które możecie wykonać z dowolnymi owocami. Za przepis dziękuję dorotus. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 9 bułeczek

  •  2  1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego lub roztopionego masła
  • 12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 4,5 łyżeczki bułki tartej (niekoniecznie, można pominąć)
  • 400 g truskawek
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • pół szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 60 g roztopionego masła

Mleko lekko podgrzane wlewamy do miseczki, dodajemy cukier, jajko, żółtko. Następnie przesianą mąkę razem z suchymi drożdżami ( jeśli wykonujemy bułeczki ze świeżych drożdży musimy na początku zrobić rozczyn ), masło i sól. Wszystko wyrabiamy na gładkie i nie klejące ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces wyrastania możemy wstawić miseczkę z ciastem do piekarnika nastawionego na max. 40 C z lekko uchylonymi drzwiczkami, sprawdzając co jakiś czas czy piekarnik nie grzeje za mocno.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i formujemy 9 okrągłych bułeczek, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia, przykryte ściereczką.

Składniki na kruszonkę wsypujemy do miseczki i łączymy do uzyskania grudek.

Napuszone bułeczki posypujemy lekko mąką i dnem szklanki robimy wgłębienia, dosyć mocno dociskając, aby ciasto w tym miejscu było cienkie. Do każdego wgłębienia sypiemy ok. ½ łyżeczki bułki tartej i wkładamy całe truskawki. Bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką . Pieczemy w 190 C przez ok. 20 min. do złotego koloru. Po wyjęciu posypujemy lekko cukrem pudrem i odstawiamy do wystudzenia. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje