Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Ciasto z nektarynkami – przepis

Czerwiec 1, 2012 , 18626 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciasto3

W oryginalnym przepisie ciasto było ze śliwkami, ale postanowiłam wykorzystać sezon na nektarynki i wyszło mi takie oto ciasto:). Nie obyło się bez wpadek, ponieważ podczas przenoszenia ciasto chciało lądować na podłodze, na szczęście w porę je uratowałam i tylko gdzieniegdzie się odkruszyło:). Walczę ciągle z moją wadą, mianowicie niecierpliwością. Ciasto po prostu nie może poleżeć do wystudzenia, nie dam rady się powstrzymać i muszę zaraz szybciutko robić fotki i jak najszybciej jeść, a może to łakomstwo? Mimo wszystko pysznie słodkie ciasto z nektarynkami okazało się sukcesem:). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ok. 8 połówek nektarynek, bez pestki

Miękkie masło przekładamy do miseczki i miksujemy na puszystą masę, na koniec dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy jajka i miksujemy do połączenia. Do masła dodajemy olej i ekstrakt i ponownie miksujemy, aż masa będzie kremowa.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz solą, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wsypujemy do powstałej wcześniej masy.

Tortownice o wym. ok. 26 cm lub mniejszej smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, następnie przekładamy do niej ciasto, układając na wierzch połówki nektarynek. Pieczemy w 180 C przez ok. 30-35 min. do suchego patyczka. Ja dodatkowo po upieczeniu oprószyłam cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne bo ciasto jest i tak dosyć słodkie. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje