Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Muffinki

Cynamonowe muffinki z cukrową posypką – przepis

Czerwiec 2, 2012 , 5233 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
muffinki

Muffinki z cynamonem to efekt deficytu składników w lodówce, z którego można by było wymyślić coś bardziej skomplikowanego. Muffinki okazały się dzisiaj strzałem w dziesiątkę. Zimno, deszczowo, pochmurno i ciemno … a tu w domu pachnie wanilią i cynamonem. Czego chcieć więcej, może jakiegoś grzańca w czerwcu …? Niestety ja jestem przymusową abstynentką i o grzańcu mogę zapomnieć:). Natomiast muffinki wyszły bardzo słodkie, posypka lekko chrupie podczas jedzenia i ten aromat… Polecam, bo naprawdę coś jest w tym zapachu, że człowiek ma chęć żyć:) Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 10-12 muffinek

  •  5 łyżek masła, miękkiego
  • ½ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ szklanki mleka

SKŁADNIKI NA POSYPKĘ:

  • ¼ szklanki sypkiego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki masła, roztopionego

Masło miksujemy na jasną, puszystą masę, pod koniec dodając cukier i ponownie miksując. Następnie dodajemy jajko i ekstrakt, łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do wcześniejszej masy, łączymy i dodajemy cynamon, gałkę oraz sól. Na koniec wlewamy stopniowo mleko miksując cały czas na niskich obrotach. Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i obsypujemy lekko cukrem. Ciasto wykładamy do wysokości ok. 2/3 formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 18-22 min, 180 C. Muffinki po upieczeniu zostawiamy w piekarniku na 5 min i dopiero po tym czasie wyciągamy.

Cukier i cynamon na posypkę łączymy razem w miseczce. Wierzch muffinek zatapiamy w roztopionym maśle, następnie obsypujemy posypką cukrowo – cynamonową. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje