Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pancakes, Placki, Naleśniki

Placki z jabłkami i twarożkiem – przepis

Czerwiec 6, 2012 , 5927 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
placki1

Rozmyślając nad tym co zrobić na kolację wpadł mi pod rękę przepis Dorotus na placuszki z jabłkami i twarożkiem. Przepis bardzo się udał, placuszki wyszły przepyszne, lekko kremowe z wyczuwalna nutą cynamonu i gałki. Chociaż wolę jabłuszka pokrojone w kostkę to starte na tarce także mi posmakowały. Osobiście najlepiej smakują mi tego samego dnia zaraz po usmażeniu, ze szklanką zimnego mleka:). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 20-25 placuszków

  •  4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 180g mąki
  • 400g startych na tarce kwaśnych jabłek
  • 200g śmietankowego twarożku (jak na sernik)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka posiekanych migdałów
  • szczypta gałki muszkatołowej, szczypta cynamonu
  • większa szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Do miseczki przekładamy żółtka, mąkę, twarożek, jabłka, miód, migdały, sól, cynamon oraz gałkę. Mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy powoli do reszty ciasta. Smażymy na lekko rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Posypujemy lekko cukrem pudrem. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje