Muffinki bananowe z czekoladowymi zakrętasami – przepis


Często w internecie spotykam się z połączeniem banan i czekolada, chociaż nie jestem fanką bananów w deserach postanowiłam wypróbować jeden z nich. Muffinki okazały się bardzo smaczne, bananowe z wyczuwalnym smakiem gorzkiej czekolady. Zapach podczas pieczenia wydobywał się niesamowity. Związek banana z czekoladą mogę uznać za udany i polecić do wypróbowania;). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 12 muffinek

  • 240 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 200g roztopionego masła
  • 120g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 duży banan
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 30g roztopionej gorzkiej czekolady

 

DODATKOWO:

  • 1 banan, pokrojony w plasterki

W miseczce kroimy banana i dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, widelcem miażdżymy na puree. Do kolejnej miseczki dodajemy jajka oraz cukier i miksujemy na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy ekstrakt i puree z banana, ponownie miksujemy. Mąkę połączoną razem z proszkiem oraz solą dodajemy stopniowo do wcześniej przygotowanej masy. Na koniec dodajemy roztopione masło, miksując do uzyskania jednolitej masy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i przelewamy do ¾ wysokości. Dodajemy na wierzch każdej muffinki po kleksie z gorzkiej czekolady, patyczkiem lub wykałaczką lekko rozprowadzamy tworząc zakrętasy oraz po plasterku banana. Pieczemy w temp. 180 C przez 25-30 min. do ze złocenia wierzchu. Smacznego.

 

wydrukuj teraz