Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Muffinki

Muffinki z czereśniami i migdałami – przepis

Czerwiec 14, 2012 , 3440 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
muffinki1

Sezon na czereśnie właśnie się zaczyna i warto skorzystać z walorów smakowych tych owoców i pokombinować z przepisami. Ja wykonałam muffinki z czereśniami i chrupiącymi migdałami. Muffinki nie wyszły bardzo słodkie co mi odpowiada, ponieważ ostatnio staram się ograniczać cukier, niestety z różnym skutkiem;p. Jeśli chcecie, aby wyszły super słodziutkie warto zwiększyć o połowę ilość cukru. Jeśli będziecie robić muffinki starajcie się, aby czereśnie były na wierzchu ciasta, a nie na samym dnie. Inaczej bardzo ciężko będzie wam wyciągnąć je z formy lub papilotek. Czereśnie można też nie mieszać z ciastem tylko układać je na wierzchu. Pozdrowienia:)

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 12 muffinek

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki zapachu migdałowego
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych czereśni
  • 1 szklanka pokrojonych migdałów lub płatków migdałowych
  • cukier kryształ do posypania wierzchu

Wszystkie składniki oprócz czereśni i migdałów przekładamy do miseczki i miksujemy na jednolitą masę. Czereśnie przekrawamy na pól i wyciągamy pestki. Wydrylowane dodajemy do wcześniej zmiksowanej masy. Do ciasta dodajemy ½ szklanki migdałów. Przekładamy do formy na muffinki wysmarowanej masłem i oprószonej cukrem lub papilotek. Ciasto wylewamy do ¾ wysokości. Na wierzch wysypujemy resztę migdałów oraz posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 200 C przez 18-20 min. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje