Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Desery, Walentynki

Tiramisu – przepis klasyczny

Czerwiec 17, 2012 , 38602 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
tiramisu2

Tiramisu po włosku oznacza ocknij się, przebudź, ale także poderwij mnie;p. Zwykle podawane jest z mocną kawą espresso, na drugie śniadanie, zwłaszcza w upały. Deser jest kremowy, mocno kawowy, z delikatnym serkiem. Bardzo efektownie prezentuje się w pucharkach, ale można go wykonać w zwykłym prostokątnym naczyniu lub dekoracyjnych szklankach.  Tiramisu stało się tak popularnym deserem na całym świecie, że powstało również z truskawkami, pomarańczami lub malinami, ale chyba się zgodzicie, że nic nie przebije klasycznej wersji kawowej:). Pozdrowienia.

SKŁADNIKI:

  •  6 żółtek
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki amaretto
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych lub podłużnych ( ok. 180 g )
  • 1,5 szklanki mocnej kawy, wystudzonej
  • 0,5 szklanki kakao

Żółtka z cukrem ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy serek i miksujemy, aż krem stanie się gęsty. Kawę łączymy z amaretto. Biszkopty lekko moczymy w kamie z amaretto i układamy w naczyniu ( ja użyłam pucharka o śr. 19 cm. ), posypujemy kakao i polewamy masą serową do całkowitego przykrycia biszkoptów. Ponownie posypujemy kakao i układamy biszkopty zamoczone w kawie, kakao, masa, kakao, biszkopty. Powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników ( na wierzchu powinna znajdować się masa z serka ). Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy wierzch kakao. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje