Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Placek z rabarbarem i bezą – przepis

Czerwiec 18, 2012 , 3979 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
placek2

Przepis podpatrzony z serwisu gazeta i tak jak pięknie wygląda, nie ustępuje także smakiem. Rewelacyjne połączenie ciasta kruchego, lekko kwaśnych łodyg rabarbaru i puszystej, tylko lekko podpieczonej bezy. Nie jest ona wysuszona jak zwykle jadamy, tylko bardziej piankowa:). Pozdrowienia.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  •  300 g mąki pszennej
  • 200 g masła, miękkiego
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  •  4-5 łodyg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru

 

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  •  3 białka
  • 6 łyżek cukru pudru

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i tworzymy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 min. Po schłodzeniu ciastem wykładamy formę na tartę ( ja wykonałam w zwykłej tortownicy o śr. 26 cm. ) i widelcem nakłuwamy całą powierzchnie, aby zapobiec powstawaniu podczas pieczenia bąbli. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10 min. w temp. 200 C. Rabarbar kroimy na niewielkie kawałeczki i posypujemy cukrem. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier. Na podpieczone ciasto wykładamy rabarbar oraz robimy kleksy z ubitych białek. Pieczemy w temp. 180 C do zbrązowienia bezy. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje