Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Ciasto z jabłkami i kruszonką – przepis

Czerwiec 19, 2012 , 73 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciasto1

Lekki, biszkoptowy spód, do tego cynamonowe jabłuszka, chrupiąca kruszonka i pyszne ciasto gotowe:).

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  •  5 średnich jabłek, najlepiej kwaśnych
  • 1 ½ łyżki masła
  • ½ łyżeczki cynamonu

 

 SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  •  185 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 127 g masła, miękkiego
  • 140 g cukru

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  •  100 g masła, miękkiego
  • 112 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka

Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki, przesypujemy do garnuszka dodając masło i cynamon. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5 min. i chłodzimy. Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i łączmy ręcznie do uzyskania grudkowej konsystencji. Wcześniej przygotowane masło na ciasto ubijamy razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i łączymy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy razem z proszkiem do pieczenia. Miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej masy, pod koniec dodajemy łyżkę mleka. Tortownicę o śr. 26 cm. Smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy przygotowane ciasto ( dosyć ciężko się je rozsmarowuje i w tym celu można użyć łyżki moczonej w wodzie ), wysypujemy jabłka i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 160 C przez 40 min. do lekko złotej skórki. Studzimy, podajemy z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego.

 

Może to Cię zainteresuje