19 cze 2012

Ciasto z jabłkami i kruszonką – przepis

22 Komentarze Ciasta z owocami

Lekki, biszkoptowy spód, do tego cynamonowe jabłuszka, chrupiąca kruszonka i pyszne ciasto gotowe:).

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  •  5 średnich jabłek, najlepiej kwaśnych
  • 1 ½ łyżki masła
  • ½ łyżeczki cynamonu

 

 SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  •  185 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 127 g masła, miękkiego
  • 140 g cukru

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  •  100 g masła, miękkiego
  • 112 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka

Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki, przesypujemy do garnuszka dodając masło i cynamon. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5 min. i chłodzimy. Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i łączmy ręcznie do uzyskania grudkowej konsystencji. Wcześniej przygotowane masło na ciasto ubijamy razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i łączymy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy razem z proszkiem do pieczenia. Miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej masy, pod koniec dodajemy łyżkę mleka. Tortownicę o śr. 26 cm. Smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy przygotowane ciasto ( dosyć ciężko się je rozsmarowuje i w tym celu można użyć łyżki moczonej w wodzie ), wysypujemy jabłka i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 160 C przez 40 min. do lekko złotej skórki. Studzimy, podajemy z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego.

 

Tagi: , , , , , ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

22 Komentarze to “Ciasto z jabłkami i kruszonką – przepis”

  1. Odpowiedz Klaudia says:

    świetne, delikatne kruche ciasto z jabłuszkiem

  2. Odpowiedz Sylwia says:

    Ciasto przepyszne, polecam każdemu :)

  3. Odpowiedz ewa says:

    To był mój debiut jeśli chodzi o pieczenie ciast. Przepis prosty a ciasto naprawdę smaczne :)

  4. Odpowiedz Justyna says:

    iasto jest przepyszne. łatwe do zrobienia, szybkie, a przede wszystkim delikatne w smaku, słowem przepis naprawdę godny polecenia:)

  5. Odpowiedz Olka says:

    Pieklam to ciasto w wyzszej temperaturze i znacznie dluzej a mimo wszystko srodek ciasta wyszedl jak jakas papka…. I dodam ze mam swietny piekarnik !! Wiec nie rozumie co moglo to spowodowac….

  6. Odpowiedz Marta says:

    Proszę o radę czy zamiast masła może być margaryna???

  7. Odpowiedz Marta says:

    Upiekłam ciasto i to od razu z dwóch porcji na dużą blache i muszę przyznać że ciato wyszło nieziemsko delikatne i pyszne. Wypróbowalam już setki przepisów na ciasta z jabłkami ale to jest właśnie to czego szukałam :) )))

  8. Odpowiedz Wiki says:

    czy to ciasto uda sie kazdemu

  9. Odpowiedz basia says:

    robilam to ciasto juz 3 raz w cigu 2 tyg uwiezcie mi ciasto za kazdym razem wychodzi takie same delikatne przepyszne moi znajomi zajadaja sie tym ciastem dziekuje za przepis i pozdrawiam

  10. Odpowiedz Niki says:

    Do zrobienia tego ciasta użyć lepiej blachy o wymiarach 20×20 cm czy 20×30 cm?

    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

  11. Odpowiedz Niki says:

    Ciasto zrobiłam na małej blaszce. Wyszło bardzo dobre. Na pewno jeszcze nie raz je zrobię :)

  12. Odpowiedz Jola says:

    WITAM, ROBIĘ JE DRUGI RAZ W TYM TYGODNIU – REWELACJA – DZIĘKUJEMY – JA I MOJA RODZINA :-)

  13. Odpowiedz monikaImię says:

    Zrobiłam to ciasto tylko zamiast zwykłego cukru dodałam brązowy,zamiast margaryny olej i do zapiekania jabłek dodałam też brązowy cukier.Piekłam 1 godz w temp 180 stopni ale zrobiłam z podwójnej porcji.Po prostu BAJKA ;) Przepis polecam każdemu i wielkie DZIĘKUJĘ dla autorki :)

Napisz komentarz