Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pancakes, Placki, Naleśniki

Placki z rabarbarem – przepis

Czerwiec 20, 2012 , 5742 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
placki-z-rabarbarem

W domu zostały mi resztki rabarbaru, z którego nie można już było nic upiec, ponieważ było go za mało. Postanowiłam wykorzystać przepis ze strony channel4 i usmażyć placuszki z dodatkiem rabarbaru. Okazały się strzałem w dziesiątkę, lekkie i nietłuste placki wraz ze słodko-kwaśnym rabarbarem. Warto wypróbować taki przepis, który pozwoli nam nie wyrzucać resztek, możemy go również wykonać z brzoskwiniami, malinami lub innymi sezonowymi owocami. Pozdrowienia.

SKŁADNIKI NA PLACKI:

ILOŚĆ: ok. 9 placuszków

  • 100 g cukru
  • 150 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki oleju

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 250 g rabarbaru, pokrojonego na dość duże kawałki
  • 50 g cukru

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. W osobnej miseczce łączymy jajka, jogurt naturalny, ekstrakt, olej i 3 łyżki wody. Dodajemy do suchych składników i mieszamy mikserem lub trzepaczką. Smażymy na lekko rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Rabarbar wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier i na małym ogniu gotujemy ok. 15 min, aż będzie miękki. Placuszki układamy na talerzu i dodajemy ugotowany rabarbar z sosem. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje