Śniadaniowe muffinki z brzoskwiniami – przepis


Czasem warto zjeść na śniadanie coś innego niż kanapki, jajecznicę czy muesli. Lekkie muffinki z cynamonowym posmakiem, kawałkami brzoskwiń oraz chrupiąca skorupką z granoli:). Idealne do porannej kawy i gazety. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 8 muffinek

  • 2 brzoskwinie
  • 50 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 120 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 35 g granoli lub innych płatków

Brzoskwinie kroimy w kostkę. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem,cynamonem i solą. Masło miksujemy na gładką masę razem z cukrem. Dodajemy jajko, ekstrakt i stopniowo jogurt naturalny. Suche składniki dodajemy do mokrych i miksujemy do połączenia składników. Na koniec delikatnie łączymy ciasto z brzoskwiniami. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy po brzegi ( muffinki tylko lekko urosną ), pieczemy w temp. 180 C. Po 5 min. w piekarniku wyciągamy muffinki i posypujemy je granolą i ponownie wstawiamy do pieczenia na kolejne 20 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe ( powinien po wyjęciu być suchy ). Smacznego.

wydrukuj teraz