Czekoladowe cupcakes z wiśniami – przepis


Uwielbiam Amerykanów za cupcakes, muffinki, rybę z frytkami i inne niezdrowe jedzenie;p. Czym się różnią muffinki od cupcakes? Otóż muffinki są zazwyczaj bez kremu na wierzchu, są mniej słodkie, a co za tym idzie mniej kaloryczne:). Cupcakes, które dzisiaj proponuję są z dodatkiem soczystych wiśni oraz kakao. Są delikatne, maślane, kremowe i rozpływające się ustach. Naprawdę pyszne:). Pozdrowienia.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 18 cupcakes

  • 360 g masła, miękkiego
  • ½ szklanki kakao + 2 łyżki
  • ½ szklanki ciepłej wody + 2 łyżki
  • 1 ½ szklanki mąki + łyżka
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 18 %

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • szklanka wiśni, wydrylowanych
  • 2 szklanki masła, o temp. pokojowej
  • szczypta soli
  • 4 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

W miseczce rozpuszczamy kakao razem z wodą. W oddzielnej miseczce przesiewamy mąkę razem z proszkiem, sodą oraz solą. Masło roztapiamy w mikrofalówce, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka i rozpuszczone kakao. Miksując dodajemy suche składniki i śmietanę. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy do 2/3 wysokości, pieczemy w temp. 180 C przez 20 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy. Wiśnie miksujemy w blenderze ( ja rozdrobniłam je widelcem ). Masło o temperaturze pokojowej miksujemy razem z solą oraz cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy oraz rozdrobnione wiśnie. Dekorujemy za pomocą szprycy cukierniczej. Smacznego.

wydrukuj teraz