Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta drożdżowe, Desery

Drożdżowe rurki z nutellą – przepis

Czerwiec 25, 2012 , 5146 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
drozdzowe-rurki

Wiem, że patrząc na składniki można uznać, że ten przepis jest śmieszny. Bo jak można podać jajko w gramach lub wodę? No cóż, a jednak można. Przepis, na który trafiłam na stronie Christine’s recipe właśnie tak podaje składniki, a ja nie chciałam zmieniać oryginału:).  Niestety tutaj już bez wagi kuchennej się nie obejdzie;p. Rurki wyszły bardzo smaczne, jeszcze nigdy nie jadłam takiego deseru i na pewno jeszcze nie raz je zrobię w innym wykonaniu:). Pulchne, delikatne, mięciutkie i do tego krem z nutellą … pyszne:). Pozdrowienia.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 8 rurek

  • 266 g mąki pszennej
  • 20 g mleka w proszku
  • 42 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 g suchych drożdży
  • 30 g roztrzepanego jajka
  • 85 g ciepłej wody
  • 22 g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA KREM:

  • ½ szklanki kremówki 30 %
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 ½ łyżki nutelli

Mąkę przesiewamy do miseczki. Następnie dodajemy mleko w proszku, cukier, sól, drożdże, jajka, roztopione masło oraz ciepłą wodę. Zagniatamy do momentu, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodziło od dłoni. Formujemy kulę i wstawiamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 60 min ). Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy ciasto i dzielimy na 8 kulek. Z każdej formujemy wałek o długości ok. 35 cm. Foremki smarujemy lekko masłem i nawijamy na nie ciasto, zaczynając od góry. Każda warstwa zawijanego ciasta powinna na siebie lekko zachodzić, aby podczas pieczenia się nie rozłączyły. Smarujemy wierzch zwiniętych rurek rozkłóconym jajkiem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 15-20 min. w temp. 180 C, do zbrązowienia skórki.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz stopniowo nutellę. Upieczone i wystudzone rurki napełniamy kremem. Smacznego.

Dodaj

Może to Cię zainteresuje