Znajdź swój przepis

Proste ciasto z truskawkami

25 czerwca, 2012

Sezon na truskawki za chwile się zakończy, więc korzystam z niego maksymalnie. Przepis na proste ciasto z truskawkami jest idealne w sezonie i szybkie w przygotowaniu.

Mogę Wam powiedzieć, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Ciasto bardzo delikatne z soczystymi truskawkami na wierzchu i słodką, chrupiącą kruszonką. Zapach ciasta jest niesamowity, połączenie owoców z aromatem waniliowym. Cudne na lato. Pozdrowienia.

PROSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g masła
  • 160 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • ok. 500 g przekrojonych na pół truskawek

 SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła, roztopionego
  • 50 g cukru pudru

 Wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z solą i cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy suche składniki, miksujemy do połączenia. Formę ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Na wierzchu układamy truskawki. Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i łączymy do uzyskania grudkowej konsystencji, obsypujemy nią ułożone na wierzchu truskawki. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 40 min. i pieczemy w temp. 180 C. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x