Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta ucierane, Ciasta z owocami

Proste ciasto z truskawkami – przepis

Czerwiec 25, 2012 , 22491 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciasto-z-truskawkami1

Sezon na truskawki za chwile się zakończy, więc korzystam z niego maksymalnie. Przepis na ciasto podpatrzony od evanki zrobił na mnie wielkie wrażenie swoim wyglądem, prezentował się na zdjęciach bardzo okazale. Mogę Wam powiedzieć, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Ciasto bardzo delikatne z soczystymi truskawkami na wierzchu i słodką, chrupiącą kruszonką. Zapach ciasta jest niesamowity, połączenie owoców z aromatem waniliowym. Cudne na lato. Pozdrowienia.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g masła
  • 160 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • ok. 500 g przekrojonych na pół truskawek

 

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła, roztopionego
  • 50 g cukru pudru

 Wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z solą i cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy suche składniki, miksujemy do połączenia. Formę ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Na wierzchu układamy truskawki. Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i łączymy do uzyskania grudkowej konsystencji, obsypujemy nią ułożone na wierzchu truskawki. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 40 min. i pieczemy w temp. 180 C. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje