26 cze 2012

5 minutowe czekoladowe ciasto w kubku – przepis

3 Komentarze Ciasta czekoladowe, Desery

Zimno, deszczowo, pochmurno i tak samo źle na sercu. Dlatego czas, aby pomóc sobie chociaż słodką chwilą. Przepis pochodzi ze strony thenovicehousewife i nazywa się „najbardziej niebezpieczne czekoladowe ciasto w kubku”;p. Sama nazwa poprawia humor, ale chyba to prawda, że jest ono niebezpieczne bo takie kubku można mnożyć, a później niedopięte spodnie gwarantowane. Mimo wszystko polecam wypróbować, bo ciasto jest bardzo smaczne i przypomina mi w smaku murzynka. Pozdrowienia.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 kubek o poj. 300 ml

  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki nutelli
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • pół szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 2-3 truskawki, pokrojone na plasterki

Do miseczki wsypujemy mąkę, kakao, cukier, kawę, sól. W oddzielnej miseczce odmierzamy mleko, olej, nutellę oraz dodajemy jajko. Łączymy mikserem lub trzepaczką, następnie wsypujemy suche składniki i ponownie łączmy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy do kubka i wstawiamy do mikrofali na 2-3 min. na najwyższą moc mikrofali. Dekorujemy ubitą śmietaną i truskawkami. Smacznego.

Tagi: , ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

3 Komentarze to “5 minutowe czekoladowe ciasto w kubku – przepis”

  1. Odpowiedz Canette says:

    O jak to pysznie wygląda, zjadłabym tkie raz dwa, teraz, zaraz :D :D

  2. Odpowiedz Vanilia81 says:

    Łaaaaaaaa Nutella! UWIELBIAM!!! :) Bomba pomysł!

  3. Odpowiedz Acia says:

    Wow a muszę spróbować

Napisz komentarz