Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe, Desery

5 minutowe czekoladowe ciasto w kubku – przepis

Czerwiec 26, 2012 , 1480 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciasto-w-kubku

Zimno, deszczowo, pochmurno i tak samo źle na sercu. Dlatego czas, aby pomóc sobie chociaż słodką chwilą. Przepis pochodzi ze strony thenovicehousewife i nazywa się „najbardziej niebezpieczne czekoladowe ciasto w kubku”;p. Sama nazwa poprawia humor, ale chyba to prawda, że jest ono niebezpieczne bo takie kubku można mnożyć, a później niedopięte spodnie gwarantowane. Mimo wszystko polecam wypróbować, bo ciasto jest bardzo smaczne i przypomina mi w smaku murzynka. Pozdrowienia.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 kubek o poj. 300 ml

  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki nutelli
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • pół szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 2-3 truskawki, pokrojone na plasterki

Do miseczki wsypujemy mąkę, kakao, cukier, kawę, sól. W oddzielnej miseczce odmierzamy mleko, olej, nutellę oraz dodajemy jajko. Łączymy mikserem lub trzepaczką, następnie wsypujemy suche składniki i ponownie łączmy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy do kubka i wstawiamy do mikrofali na 2-3 min. na najwyższą moc mikrofali. Dekorujemy ubitą śmietaną i truskawkami. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje