Znajdź swój przepis

Rolada z bitą śmietaną i malinami

29 czerwca, 2012

Kolejny sezonowy wypiek , który uprzyjemni nam letni czas. Rolada z bitą śmietaną i malinami jest jednym z prostszych wypieków, lekka, idealnie kremowa i ten smak owoców. Nie ma o czym więcej pisać tylko piec i jeść.

ROLADA Z BITĄ ŚMIETANĄ I MALINAMI

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g

 SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 400 g malin
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki cukru

Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i mąki wymieszane z proszkiem. Blachę o wymiarach 25 x 35 cm smarujemy lekko olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy i wstawiamy do piekarnika na 8 min., pieczemy w temp. 190 C. W czacie pieczenia przygotowujemy ściereczkę i posypujemy ją cukrem waniliowym. Po upieczeniu ciasto przekładamy na ściereczkę, delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Ciasto zwijamy razem ze ściereczką jak roladę. Pozostawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, ok. ¼ szklanki. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier oraz stopniowo żelatynę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy maliny, przez chwile miksujemy. Masę wstawiamy do lodówki lub zamrażarki, aby stężała, ale dała się rozsmarować na cieście. Roladę rozwijamy z ręczniczka i smarujemy masą, zwijamy i ponownie wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Dlaczego gdy dodaje żelatynę w śmietanie robią mi się grudki ?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x