02 lip 2012

Proste ciasto jogurtowe z malinami – przepis

26 Komentarze Ciasta z owocami

Ciasto na bazie jogurtu, kto próbował ten wie, jakie jest pyszne, wilgotne i pulchne. Maliny dodają lekkiej kwaśności dla słodkiego ciasta. Korzystajmy ile możemy w letnim okresie i pieczmy jak najwięcej ciast z owocami, ustępując ciężkim kremowym przekładańcom. Sezonowość powinna nam towarzyszyć w jadłospisie przez cały rok:). Za przepis dziękuję gosi99. Pozdrowienia.

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki malin
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Odmierzamy 2 łyżki mąki i obsypujemy nimi maliny. W oddzielnej miseczce miksujemy na jasną, puszystą masę jajka z cukrami. Następnie powoli dodajemy jogurt, olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Blaszkę do pieczenia ( w oryginalnym przepisie 22 x 33 cm ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszką manną. Ciasto wylewamy do formy na wierzch układamy maliny. Pieczemy w temp. 180 C przez 45-50 min, do suchego patyczka. Smacznego.

Tagi: , ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

26 Komentarze to “Proste ciasto jogurtowe z malinami – przepis”

  1. Odpowiedz majka says:

    Pyszne ciasto. Bardzo lubie takie proste wypieki z owocami :)

    Pozdrowienia.

  2. Odpowiedz kuchennefascynacje says:

    Pyszności, bardzo lubię takie placuszki. Jak tylko dorwę większą ilość malin na pewno nie omieszkam wypróbować .

  3. Odpowiedz Samantha says:

    Proste ciasta najlepiej smakują, wygląda przepięknie i bardzo pysznie :) Pozdrawiam :)

  4. Odpowiedz Eliza says:

    Lubię takie ciacha :)

  5. Odpowiedz karmel-itka says:

    bo któż takiego ciasta nie lubi?
    pyszne!

  6. Odpowiedz Daria Anna says:

    Ciasto wygląda przepysznie i lekko i wilgotnie.

  7. Odpowiedz puli says:

    zrobiłam wszystko wg przepisu i wyszedł mi zakalec, a wygląda smacznie, niestety nie w moim wydaniu :(

    • Odpowiedz aneta says:

      Może za krótko trzymałaś w piekarniku, ja zawsze pieke do suchego patyczka.

    • Odpowiedz Marzena says:

      Nie wiem czy próbowałaś go piec jeszcze raz i czy wyszedł, ale w tych ciastach bardzo ważnym jest aby składniki miały temperaturę pokojową i składniki mieszane powinny być krótko do jednolitego połączenia,
      pozdrawiam

  8. Odpowiedz patrusia84 says:

    Ile razy tu zaglądam zaraz biegnę do kuchni i wypiekam te Twoje cuda – no bomba!!! Pyszności!!!
    PS. Wspaniałe zdjęcia!

  9. Odpowiedz Mamuśka says:

    Chciałam dodać, że właśnie spróbowałam mojego ciacha i wyszło przepysznie a w dodatku jaki zapaaaach :)

    Dla zainteresowanych: piekłam w piekarniku elektrycznym i czas pieczenia wydłużył się do 1h 20 min, sprawdzany patyczkiem co chwilę, wyszedł super bez zakalca.

    Polecam gorąco i dzięki za super przepis :)

  10. Odpowiedz magda says:

    super ciacho!! :) Ja zrobilam z zurawina i jest pyszne! :)

    • Odpowiedz Amee says:

      Próbowałam. Pięknie wyrosło. Nie byłam pewna, czy z termowentylatorem, więc na wszelki wypadek obniżyłam temperaturę do 170C. Piekło się chyba do 1h 15min.. Po bokach wyszło, ale w środku niestety cały czas surowa masa….wypadałoby potrzymać dłużej w piekarniku, ale malinki mają już dość…..co polecacie?

  11. Odpowiedz aga says:

    Świetne ciasto! Wypróbowałam, bardzo smaczne:)

  12. Odpowiedz morenka says:

    przepyszne ciacho,za każdym razem wychodzi idealnie! SUPER! :)

  13. Odpowiedz Anna says:

    Ciasto rewelacja!!! Zrobiłam pierwszy raz i wyszło idealne. Tym bardziej,że nie mam talentu do pieczenia :-) Polecam ten przepis.

  14. Odpowiedz ilona says:

    ciekawe czy wyjdzie lepiej zeby wyszlo bo zwatpie w swpoie kulinarne zapedy

  15. Odpowiedz basia says:

    Witam,pierwszy raz robię ciasto z tego przepisu,ale od razu zaszalałam,bo nie dosyć,że mam stary piekarnik (grzeje tylko od spodu),to jeszcze dałam sporo owoców (maliny i borówki). Zobaczę co wyjdzie i dam znać :) ))

  16. Odpowiedz Justyna says:

    Witam.Zrobilam te ciasto jak narazie wyglada ok ale jeszcze nie wiem jak w srodku :) Tylko mi sie wydaje ze troszke sie za mocno przypiekl. Napisze potem czy wyszlo

  17. Odpowiedz Darunia says:

    Zrobiłam dziś te ciasto. Niesamowite, rodzina wniebowzięta, co więcej – twierdzą, że lepsze niż z cukierni :D

    Bardzo dziękuję
    Pozdrawiam :) :*

Napisz komentarz