Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta biszkoptowe, Ciasta ucierane, Ciasta z owocami

Ciasto cytrynowe z żurawiną – przepis

Lipiec 4, 2012 , 32652 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
cytrynowe-z-zurawina1

Kiedy żar leje się z nieba najchętniej sięgam po lekko kwaśne ciasta np. cytrynowe. Pomijam fakt, iż wtedy stanie przy piekarniku to już znęcanie się nad sobą;), ale uwierzcie mi ciasto nie wymaga dużo wysiłku. Wystarczy połączyć parę składników, wstawić do piekarnika i na 50-60 min. jak najdalej się od niego trzymać;). O samym cieście mogę powiedzieć, że jest niesamowicie cytrynowe, wilgotne, kwaśne i słodkie, cała paleta smaków. Do tego mrożone latte i upały już nie takie straszne. Niestety muszę jeszcze wypracować metodę na to, aby dodatki nie opadały w cieście na dno. Może Wy mi coś podpowiecie?. Z przepisu foodess. Pozdrawiam czytelniczki:).

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki śmietany 18 % ( kwaśnej )
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka miękkiego masła
  • 1 ¼ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 ½ szklanki świeżej lub suszonej żurawiny

 

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. W oddzielnej miseczce łączymy razem śmietanę, sok z cytryny, skórkę z cytryny oraz ekstrakt z wanilii. Do kolejnej miseczki przekładamy masło i ubijamy razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy suche składniki naprzemiennie z mieszanką śmietany. Łączmy do uzyskania jednolitej konsystencji. Żurawinę lekko obsypujemy mąką i delikatnie dodajemy do ciasta. Formę do ciasta 22 x 12 cm ( u mnie keksówka ) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszką manną ( ja pominęłam tą czynność ponieważ mam foremkę silikonową ). Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 50-60 min. w temp. 160 C do suchego patyczka. Całkowicie ostudzone polewamy lukrem, który wykonujemy mieszając cukier puder z sokiem z cytryny. Smacznego.

  • Daria

    mam pytanie ile to jest szklanka masła, czy to kostka 200gram, czy więcej ?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      ok. 230 g :)

  • Nesta

    Aby dodatki nie opadły na dno, należy wstawić ciasto na 2-3 min do piekarnika i po tym czasie wrzucić dodatki. Pozdrawiam:)

Może to Cię zainteresuje