Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bułki

Domowe bułeczki ( kajzerki ) – przepis

Lipiec 6, 2012 , 1316 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
kajzerki

Domowe bułeczki marzyły mi się od dawna, ponieważ nigdy nie jadłam innych poza sklepowymi. Muszę przyznać, że smakiem przypominają dawne bułeczki sprzed lat, których już nie ma do kupienia w zwykłym supermarkecie. Dzisiejsze są jakieś nadmuchane, niby z drożdży, ale jakoś ich zupełnie nie czuć;(. Te bułeczki są po prostu przepyszne, z masełkiem na śniadanie lub wędliną idealne. Na pewno będę częściej robić, ponieważ nie są trudne do zrobienia. Naprawdę polecam wypróbować, bo to jeden z lepszych wypieków, a co może tworzyć lepszy klimat w domu niż swojski chleb lub bułki. Za przepis dziękuję dorotus. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 10 bułeczek

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki letniej wody
  • 1 ½ łyżeczki suchych drożdży lub 12 g świeżych
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła

Wszystkie składniki przekładamy do miski ( jeśli używamy świeżych drożdży należy wcześniej zrobić zaczyn ) i wyrabiamy, aż ciasto nie będzie przywierało do ścianek miski. Od momentu nieprzywierania wyrabiamy jeszcze przez 5 min. Ciasto przekładamy do miseczki i przykrywamy na 10 min, po tym czasie ponownie wyrabiamy przez 5 min. Miskę lekko smarujemy oliwą lub olejem i przekładamy ciasto, przykrywając ściereczką i odstawiając w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto dzielimy na 10 części, formujemy bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 45 min. przykrywając ściereczką. Po 45 min. lekko nacinamy nożykiem tworząc krzyżyk i smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy w temp. 225 C przez 15 min. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje