06 lip 2012

Domowe bułeczki ( kajzerki ) – przepis

11 Komentarze Bułki

Domowe bułeczki marzyły mi się od dawna, ponieważ nigdy nie jadłam innych poza sklepowymi. Muszę przyznać, że smakiem przypominają dawne bułeczki sprzed lat, których już nie ma do kupienia w zwykłym supermarkecie. Dzisiejsze są jakieś nadmuchane, niby z drożdży, ale jakoś ich zupełnie nie czuć;(. Te bułeczki są po prostu przepyszne, z masełkiem na śniadanie lub wędliną idealne. Na pewno będę częściej robić, ponieważ nie są trudne do zrobienia. Naprawdę polecam wypróbować, bo to jeden z lepszych wypieków, a co może tworzyć lepszy klimat w domu niż swojski chleb lub bułki. Za przepis dziękuję dorotus. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 10 bułeczek

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki letniej wody
  • 1 ½ łyżeczki suchych drożdży lub 12 g świeżych
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła

Wszystkie składniki przekładamy do miski ( jeśli używamy świeżych drożdży należy wcześniej zrobić zaczyn ) i wyrabiamy, aż ciasto nie będzie przywierało do ścianek miski. Od momentu nieprzywierania wyrabiamy jeszcze przez 5 min. Ciasto przekładamy do miseczki i przykrywamy na 10 min, po tym czasie ponownie wyrabiamy przez 5 min. Miskę lekko smarujemy oliwą lub olejem i przekładamy ciasto, przykrywając ściereczką i odstawiając w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto dzielimy na 10 części, formujemy bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 45 min. przykrywając ściereczką. Po 45 min. lekko nacinamy nożykiem tworząc krzyżyk i smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy w temp. 225 C przez 15 min. Smacznego.

Tagi: , ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

11 Komentarze to “Domowe bułeczki ( kajzerki ) – przepis”

  1. Odpowiedz Dzikowiec says:

    Przepysznie wyglądają! Uwielbiam domowe pieczywo!

  2. Odpowiedz Eliza says:

    Jakie kształtne i rumiane :)

  3. Odpowiedz Samantha says:

    Śliczne bułeczki, pięknie wyrośnięte, wyglądają bardzo apetycznie :)

  4. Odpowiedz karolina says:

    witam, cudowny blog!! Bułeczki wyglądają pysznie, ja też piekę bułki, ale z zupełnie innego przepisu…zapraszam http://www.piece-of-cake.blog.pl

    pozdrawiam!

  5. Odpowiedz Iwona says:

    W składnikach jest 1 jajko. W przepisie jest, że zagniatamy wszystkie składniki, a na końcu że jajkiem smarujemy bułeczki. Zatem czy do ciasta dodajemy 1 jajko, a drugiim smarujemy? Czy też do ciasta nie dodajemy jajka ? Proszę o wyjaśnienie, bo chciałam piec te bułeczki.

  6. Odpowiedz Pati says:

    Dzisiaj zrobiłam i są wspaniałe, mięciutkie a zarazem chrupiące :) Niebo w gębie!!! Bardzo dziękuję za przepis :) skorzystam jeszcze na pewno z innych przepisów z Twojej strony. Pozdrawiam

  7. Odpowiedz Zbyszek says:

    Proszę o dkorygowanie przepisu odnośnie ilości jajek, bo mnie wprowadził w błąd. Druga sprawa cos tu jest nie tak z prpoprcjami wody do mąki, na 3 szklanki mąki tylko 3/4 szklanki wody …..?? Zrobiłem tak i mimo usilnych starań za żadne skarby nie chciało sie uklecić ciasto, musiałem dodać wody i dopiero wyszło .

Napisz komentarz