Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babeczki, Muffinki

Muffinki z nutellą – przepis

Lipiec 6, 2012 , 233 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
muffinki-z-nutella-1

Czy ktoś nie lubi Nutelli? Zadaję sobie te pytanie, ale chyba większość zgodzi się ze mną, że jest to wyjątkowo dobry krem, który możemy kupić gotowy w sklepie. Muffinki z jego dodatkiem są bardzo delikatne, lekko chrupiące na górze z czekoladowym wnętrzem. Są to dość popularne babeczki i teraz już wiem dlaczego, ponieważ są po prostu przepyszne i znikają szybciej niż można się spodziewać. Jeśli jeszcze nie jedliście wypróbujcie koniecznie, bo nie bez powodu są uwielbiane. Z przepisu Krissy. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 10-12 muffinek

  • 1 ¼ szklanki mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki masła, miękkiego ( ok. 2 łyżek )
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/3 szklanki mleka
  • 12 łyżeczek nutelli ( jedna na każdą babeczkę )

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. W miseczce przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. W kolejnej miseczce łączymy masło z cukrem i miksujemy na jasną masę. Następnie dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii, cały czas miksując. Zwalniając tempo miksera dodajemy powoli suche składniki. Na koniec dodajemy mleko i łączymy.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i posypujemy cukrem lub kaszką manną. Wypełniamy do ¾ wysokości ciastem. Na wierzch każdej porcji nakładamy łyżeczkę nutelli i wykałaczką lub nożykiem robimy zawijasy. Pieczemy w temp. 180 C przez 20-25 min. do suchego patyczka. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje