Znajdź swój przepis

Lekki deser z malinami i mascarpone

8 lipca, 2012

Lato w pełni i każdy z nas szuka ochłodzenia, nawet desery przechodzą przez usta tylko na zimno. Wymyśliłam przepis na lekki deser z malinami i mascarpone, który podpatrzyłam na stronie Marthy Stewart w oryginale był z bitą śmietaną, ale tak bardzo uwielbiam mascarpone, że wymieniłam ten składnik. Deser wyszedł bardzo kremowy, może lekko za słodki i następnym razem bym zmniejszyła o połowę ilość cukru, ale jeśli lubicie naprawdę na słodko to przygotujcie tak jak jest w przepisie.  Ja zamroziłam go i wyszedł super chłodny deser:). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

  • ok. 10 szt. biszkoptów
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ½ łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka zmiksowanych malin
  • ½ szklanki cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • kilka malin na wierzch

Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach soku z cytryny i zostawiamy na 3 min. Następnie w garnuszku doprowadzamy do wrzenia zmiksowane maliny razem z cukrem, jak tylko pojawią się bąbelki dodajemy żelatynę i gotujemy ok. 1 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W miseczce łączymy serek z wcześniej gotowanymi malinami. Formę u mnie keksówka o wym. 10 x 20 cm wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na spód układamy biszkopty ( możemy również je pokruszyć i wyłożyć dno foremki ), wylewamy masę serowo – malinową. Na wierzch wykładamy maliny, otworkami do dołu i przykrywamy lekko folią. Wkładamy do lodówki na min. 2-3 godz., a najlepiej na całą noc. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Agnieszkaa says:

    to wkładamy do lodówki czy zamrażarki,czy bez znaczenia? :)

    1. Ilovebake says:

      do lodówki :)

  2. można dać 2-3 szklanki malin??

    1. można, ale deser będzie bardziej intensywny w smaku i nie wiem czy nie za kwaśny. Najwyżej dodaj więcej cukru :) pozdrawiam

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x