Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta drożdżowe, Ciasta z owocami, Słodkie bułeczki

Plecionka z serem i malinami – przepis

Lipiec 10, 2012 , 8987 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
plecionka-z-malinami-1

Plecionkę podpatrzyłam na blogu anyżkowo i w mig wzięłam się do roboty;). Jagody zastąpiłam malinami, ponieważ akurat miałam je pod ręką , ale ten przepis jest tak uniwersalny, że możemy zrobić go z dowolnymi owocami. Plecionkę wykonałam bez większych problemów, a samo jedzenie to już czysta rozkosz dla podniebienia;). Przyznaję, jak zwykle nie dałam rady poczekać, aż wystygnie i pałaszowałam od razu, ale ciasto drożdżowe jest najlepsze na ciepło;). Delikatny, słodki serek i kwaśne maliny, a do tego jeszcze ciepłe ciasto to już niezła rozpusta. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: dwie średniej wielkości plecionki

  • 10 g drożdży suchych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 4 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 120 g masła, miękkiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko do posmarowania

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 300 g serka typu Philadelphia lub gotowego na sernik
  • 4 łyżki śmietany 30-36 %
  • 2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • 2 szklanki świeżych lub mrożonych malin

Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, sól, cukier, jajka, jogurt i masło. Wszystko razem zgniatamy do połączenia składników, formujemy kulę wkładamy do miseczki przykrywając ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Wszystkie składniki na masę serową łączymy w miseczce. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy każdą część na prostokąt, aby zrobić w nim w miarę równe ząbki należy złożyć je wzdłuż na pół ( jak książkę ) i powycinać nożykiem paseczki. Rozkładamy ciasto i na środek, między ząbkami nakładamy masę serową, a na nią maliny. Paseczki nakładamy na siebie pod skosem. Plecionki przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min. Po tym czasie smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy 25-30 min w temp. 180 C do złotego koloru skórki. Plecionki możemy również polać lukrem: szklanka cukru pudru i 3 łyżki wody, rozpuszczamy i polewamy. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje