Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Słodkie bułeczki

Puszyste jagodzianki – przepis

Lipiec 11, 2012 , 11759 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
jagodzianki-1

Moje pierwsze jagodzianki, które wyszły genialne w smaku. Puszyste, delikatne, z mega dużą zawartością jagód. Przepis z bloga anyżkowo. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 14 bułeczek

  • ½ szklanki cukru
  • 4,5 – 5 szklanek mąki
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 10 g suchych drożdży
  • jajko do posmarowania bułeczek

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 200 g jagód
  • 2 łyżki cukru pudru

Do garnuszka wlewamy mleko i dodajemy masło. Podgrzewamy do momentu całkowitego roztopienia masła. Mleko lekko studzimy, aby nie było mocno gorące, ponieważ drożdże mogą się zaparzyć i ciasto nie będzie rosło. Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże, cukier i wlewamy ciepłe mleko z roztopionym masłem. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i wkładamy do miseczki, przykrywając ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Po tym czasie formujemy 14 kulek i każdą spłaszczamy. Jagody mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru. Na każdą spłaszczoną kulkę nakładamy po łyżeczce jagód i formujemy bułeczki. Wkładamy do blaszki (u mnie dwie tortownice, każda ma 26 cm średnicy) i układamy w niewielkich odstępach. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 25-30 min. w temp. 180 C, do złotego koloru skórki. Jagodzianki po upieczeniu możemy polać lukrem: szklanka cukru pudru, 3 łyżki gorącej wody i łyżeczka soku z cytryny, mieszamy i polewamy. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje