Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Serniki

Sernik z jagodami – przepis

Lipiec 12, 2012 , 802 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
sernik-z-jagodami

Wczoraj wyruszyłam na spacer razem z psem i przy okazji przyniosłam z pobliskiego gaju trochę jagód. Sezon na nie powoli się kończy i trzeba się spieszyć jeśli chcemy z nich jeszcze w tym roku skorzystać i coś upiec. Sernik z jagodami już dawno mnie zainteresował i chciałam spróbować jak smakuje. Myślałam, że jego mocny fioletowy kolor na zdjęciach u innych osób, które już go piekły są zasługą tego, że jest tam dużo jagód i zdominowały one smak sernika. Nic bardziej mylnego, jagody są tylko dodatkiem do smaku sernika, jaki każdy z nas zna.  Dodają one, tylko ciekawego posmaku i do tego śmietanowa polewa. Pyszności:). Za inspirację dziękuję Dorotus. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g drobnego cukru
  • 25 g masła
  • 1 jajko
  • 45 ml pełnego mleka

 

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 750 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g jagód świeżych lub mrożonych

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki na spód przekładamy do miski i miksujemy na jednolitą masę. Najlepiej jeśli masa będzie w formie sypkiego piasku, wtedy tylko wysypujemy ją do formy i dociskamy, aby powstała równa powierzchnia. Formę ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i wysypujemy ciasto, tworząc równomierną powierzchnię. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 min. w 170 C. Po wyjęciu studzimy.

Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temp. pokojową. Do miski wkładamy ser, jagody, cukier, ekstrakt z wanilii, mąkę, sok z cytryny i miksujemy do połączenia. Pod koniec dodajemy stopniowo jajka i ponownie miksujemy do połączenia. Masę wylewamy na ostudzony spód i pieczemy 55 min. w temp. 180 C. Tego sernika nie pieczemy do suchego patyczka, tylko do ściętego wierzchu ciasta.

Wszystkie składniki na polewę mieszamy trzepaczką i polewamy nią sernik ( po 55 min. pieczenia ). Delikatnie rozprowadzamy, aby uzyskać gładką powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 10 min. Po upieczeniu sernik studzimy i wstawiamy na całą noc do lodówki. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje