Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Jogurtowe ciasto z morelami – przepis

Lipiec 13, 2012 , 8130 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciasto-z-morelami

Przepis zachwycił mnie swoim niesamowitym wyglądem u Asi z bloga wypieki prosto z serca. Nie wiem jak jest z Wami, ale ja uwielbiam jak ciasto pięknie prezentuje się na zdjęciach, wtedy przekonuje mnie od razu do jego zrobienia. Przyznam się Wam do czegoś … zapomniałam dodać oleju do ciasta i wyszło mi lekko zakalcowe i trochę suche, ale i tak rodzinka się zajadała, więc nie było tak źle. Chociaż, się głowiłam co mogłam zrobić źle przy tak prostym cieście … i mam, zapomniałam o jednym składniku;). Jak się okazuje ciasto jest banalnie proste i prawie nie można go zepsuć;). Jeśli nie lubicie kwaśnych owoców, radzę obtoczyć morele dodatkowo w zwykłym cukrze i dopiero układać na cieście. Mimo wszystko przepis zaliczam jako udany i pyszny, ciasto zniknęło tego samego dnia:). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 350 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru
  • morele ok. 300 g

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i łączymy mikserem. Morele przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Tortownicę lub formę do tarty (śr. 26 cm ) smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto, układając na wierzchu morele. Owoce powinny być odwrócone przekrojoną częścią do góry. Pieczemy w temp. 190 C przez 50 min. do suchego patyczka. Smacznego.

  • Kacha

    Wypróbowałam i niestety coś jest z przepisem nie tak – wyszło zakalcowate, chociaż oleju nie zapomniałam ;)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      ale i tak cudnie wyglada :)

Może to Cię zainteresuje