Słodkie, wilgotne i z kruszonką oraz owocami. Lepszego ciasta w smaku i prostszego w wykonaniu chyba nie ma:). Może być z brzoskwiniami lub innymi dowolnymi owocami. Pozdrawiam:).
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 szklanka maślanki (zwykłej lub o smaku brzoskwiniowym)
- 3/4 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 2 – 3 brzoskwinie
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 50 g masła, miękkiego
- 10 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy (16 g)
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Stopniowo wlewamy olej, a później maślankę. Do miseczki przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i miksując na wolnych obrotach dodajemy do wcześniej powstałej masy.
Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy. Brzoskwinie kroimy na kawałki. Ciasto wykładamy do formy 25 x 35 cm wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną lub mąką. Na wierzchu układamy kawałki brzoskwini i równomiernie obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 175 C przez 50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy na 15 min. w piekarniku. Smacznego.