Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta ucierane, Ciasta z owocami

Ciasto na maślance z brzoskwiniami – przepis

Lipiec 16, 2012 , 13677 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciasto-na-maslance-z-brzosk

Słodkie, wilgotne i z kruszonką oraz owocami. Lepszego ciasta w smaku i prostszego w wykonaniu chyba nie ma:).  Może być z brzoskwiniami lub innymi dowolnymi owocami. Pozdrawiam:).

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 szklanka maślanki (zwykłej lub o smaku brzoskwiniowym)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2 – 3 brzoskwinie

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 50 g masła, miękkiego
  • 10 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Stopniowo wlewamy olej, a później maślankę. Do miseczki przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i miksując na wolnych obrotach dodajemy do wcześniej powstałej masy.

Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy. Brzoskwinie kroimy na kawałki. Ciasto wykładamy do formy 25 x 35 cm wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną lub mąką. Na wierzchu układamy kawałki brzoskwini i równomiernie obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 175 C przez 50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy na 15 min. w piekarniku. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje