Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta drożdżowe, Ciasta z owocami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami – przepis

Lipiec 19, 2012 , 1362 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciasto-drożdżowe-śliwki-

Targ latem to coś pięknego, mnóstwo kolorów, które cieszą oczy. Wczoraj przyniosłam z niego 5 kg ogórków, które już są w słoikach zakonserwowane na zimę oraz śliwki. Ten przepis znalazłam na stronie dorotus, dawno nie jadłam drożdżowego z owocami i postanowiłam to zmienić. Niestety nie kupiłam węgierek, a te śliwki są najlepszego do tego ciasta. Moje lekko puściły sok i ciasto na środku było niższe, ale i tak nie było zakalca:). Pięknie pachniało w całym domu podczas pieczenia, ciasto było cudnie pulchne i lekko wilgotne. Po prostu blacha pysznego ciasta dla rodziny:). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 4 łyżeczki suchych drożdży lub 32 g świeżych
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • 62,5 g masła, rozpuszczonego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ok. 1 kg śliwek np. węgierki

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 180 g mąki
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 125 g rozpuszczonego masła
  • ¼ łyżeczki cynamonu

Jeśli używamy suchych drożdży wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miseczki i zagniatamy.

Natomiast używając świeżych drożdży wcześniej robimy zaczyn: drożdże łączmy z 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/4 łyżeczki cukru, mieszamy i zostawiamy do podwojenia objętości pod przykryciem. Po wyrośnięciu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę do podwojenia objętości.

W miseczce łączymy wszystkie składniki na kruszonkę, do uzyskania grudek.

Śliwki przekrawamy na pół i pozbywamy się pestek.

Blachę o wym. 30 x 40 cm smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Przekładamy ciasto i układamy na wierzchu śliwki, stroną rozcięta do góry, posypujemy równomiernie kruszonką. Odstawiamy na pół. godziny. Po tym czasie pieczemy w temp. 180 C przez 45 min, do tzw. suchego patyczka. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje