31 lip 2012

Ciasto zebra – przepis

31 Komentarze Ciasta biszkoptowe, Ciasta ucierane

Ciasto, które robiłam już kilka razy i zawsze się udaje. Puszyste, lekko wilgotne z przeplatanym smakiem kakao. Z przepisu Dorotus. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 jajek ( białka i żółtka oddzielnie )
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody ( może być gazowana )
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu do ciasta np. migdałowego lub rumowego

Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i żółtka. Do masy białkowej dodajemy naprzemiennie mąkę, olej, wodę po każdym dodaniu mieszając delikatnie łyżką. Pod koniec dodajemy aromat i ponownie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na środek formy wylewamy po 2 łyżki jasnego ciasta, a później ciemnego. Powtarzamy tą czynność do wykorzystania całej jasnej i ciemnej masy. Pieczemy przez pierwsze 20 min w temp. 160 C, a następnie podwyższamy do temp. 180 C i pieczemy kolejne 40 min. do tzw. suchego patyczka. Smacznego.

Tagi: ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

31 Komentarze to “Ciasto zebra – przepis”

  1. Odpowiedz Olga says:

    Dla mnie to smak dzieciństwa…. Mama mi robiła „Zebrę” jak jeszcze do podstawówki chodziłam :D Najlepsze ciasto na świecie! :)
    pozdrawiam!

  2. Odpowiedz Alicja says:

    Piekna zebra! Nigdy nie robilam, musze koniecznie wyprobowac :)

  3. Odpowiedz Agnieszka says:

    No i zgadałam, że to „zebra”:D hehe ..Oj jak ja już dawno jej nie jadłam:)

  4. Odpowiedz Samantha says:

    To ciasto znam ze słyszenia, teraz widzę jakie jest bajeczne w Twoim wykonaniu, pysznie i pięknie się prezentuje ! Pozdrawiam ;)

  5. Odpowiedz gruszka says:

    Od dawna przymierzam się do „zebry” :) Lubię takie ucierane ciasta, a Twój przepis wydaje się łatwy. I fajnie, że na oleju, a nie na maśle – wokół mnie sami wysokocholesterolowcy, więc gdzie się da staram się używać olej rzepakowy (obniża poziom cholesterolu ;) ) Muszę w końcu wypróbować!

    • Odpowiedz aneta says:

      Nie wiem czy rzepakowy nie będzie za intensywny w smaku i zapachu do tego ciasta. Ja go robiłam na słonecznikowym.

      • Odpowiedz gruszka says:

        @aneta – ale przecież dobry olej rzepakowy wcale nie ma smaku ani zapachu (mowa oczywiście o oleju rafinowanym – takiego używam) :)

        • Odpowiedz ewa says:

          olej oferowany w sklepach nie zawiera substancji zdrowotnych właśnie dlatego że jest rafinowany. Prawdziwy, dobry olej rzepakowy o którym zapewne mówi aneta to olej tłoczony na zimno, nierafinowany i rozlewany do ciemnych szklanych butelek przez co zachowuje wszystkie swoje własciwości. Ma krótszy termin ważności ale za to piękny intensywny smak i aromat. Przykro mi że zderzam się gruszko z rzeczywistością, ale olej którego używasz, nie działa zdrowotnie …

  6. Odpowiedz Ola says:

    kilka lat temu zrobiła je moja mama i jej nie wyszło… może właśnie dlatego ja też go jeszcze nie zrobiłam?

  7. Odpowiedz Maciej says:

    Ładna ta zebra mi taka nigdy jeszcze nie wyszła. Naogół jest jeden gruby pasek i kolejny gruby a nie takie cieniutkie.

  8. Odpowiedz Maciej says:

    a……:) dzięki za poradę

  9. Odpowiedz Magda says:

    zakalec wyszedł z tego przepisu (

  10. Odpowiedz emilka says:

    ciasto wyszło super!puszyste,wilgotne i co najważniejsze bardzo proste ponieważ nie umiem piec,ale ciążowe zachcianki wygrały i siłą rzeczy musiałam się nauczyć.
    Polecam!Smacznego!!

  11. Odpowiedz Monika says:

    Ciasto wygląda super ale smakuje nieco gorzej.Co zrobić żeby następnym razem było bardziej wilgotne?

  12. Odpowiedz ania says:

    A czy to bedzie duzy klopot jak dodam kakao puchatek a nie zwykla?

  13. Odpowiedz Dominika says:

    Witam serdecznie zrobiłam właśnie zebrę Pani purzepisu i nie wiem dlaczego mi popękała cała góra,mam nadzieję że w smaku jest pyszne,pozdrawiam….

  14. Odpowiedz ImięAnna says:

    Piekę to ciasto od lat, zawsze mi sie udaje. Łatwy i prosty przepis na pyszne ciasto. Pozdrawiam.

  15. Odpowiedz magda says:

    ja robilam to ciasto wczoraj,jestem z siebie zadowolona bo wyszło pieknie:-) tylko jak dla mnie mało słodkie,następnym razem dam 1,5 szklanki cukru

  16. Odpowiedz Paulina says:

    Świetne:) Przepis muszę wypróbować w jak najbliższym czasie :) ) Zapraszam do mnie http://i-love-cook.blogspot.com/

  17. Odpowiedz ewaaa says:

    a zamiast oleju moge dodac margaryne ?

    • Odpowiedz aneta says:

      Tak, można zastąpić margaryną ( ok. 200-250 g ). W takim wypadku wykonanie ulegnie zmianie. Miękką margarynę miksujesz z cukrem na puch. Dodajesz stopniowo całe jajka, cały czas miksując. Przesiane suche składniki ( oprócz kakao) naprzemiennie dodajesz z wodą. Dalej postępuj jak w przepisie wyżej. Pozdrawiam

Napisz komentarz