Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta biszkoptowe, Ciasta ucierane

Ciasto zebra – przepis

Lipiec 31, 2012 , 5169 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciasto-zebra

Ciasto, które robiłam już kilka razy i zawsze się udaje. Puszyste, lekko wilgotne z przeplatanym smakiem kakao. Z przepisu Dorotus. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 jajek ( białka i żółtka oddzielnie )
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody ( może być gazowana )
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu do ciasta np. migdałowego lub rumowego

Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i żółtka. Do masy białkowej dodajemy naprzemiennie mąkę, olej, wodę po każdym dodaniu mieszając delikatnie łyżką. Pod koniec dodajemy aromat i ponownie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na środek formy wylewamy po 2 łyżki jasnego ciasta, a później ciemnego. Powtarzamy tą czynność do wykorzystania całej jasnej i ciemnej masy. Pieczemy przez pierwsze 20 min w temp. 160 C, a następnie podwyższamy do temp. 180 C i pieczemy kolejne 40 min. do tzw. suchego patyczka. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje