Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Muffinki

Muffinki cytrynowe z nutą kokosową – przepis

Sierpień 1, 2012 , 28864 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
muffinki-cytrynowe

Nigdy bym nie przypuszczała, że cytryna i kokos mogą tak świetnie się razem komponować i tworzyć tak dobry smak. W tym przepisie na pewno dominującym smakiem jest cytryna, ale gdzieś na drugim planie ujawnia się kokos i dopełnia całości. Ciasto na muffinki wyszło nieco ciężkie, ponieważ w przepisie nie ma proszku, który by je spulchnił, ale tak miało być. Muffinki uważam, za jedne z lepszych i polecam Wam, jeśli jeszcze takich nie jedliście. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 6 muffinek

  • 125 g masła, temp. pokojowa
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki skórki z cytryny
  • 2 jajka
  • 115 g mąki
  • 20 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mleka w proszku ( niesłodzonego )
  • 1 łyżka soku z cytryny

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Masło miksujemy razem z cukrem oraz skórką z cytryny do momentu, aż stanie lekkie i puszyste. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Mąkę mieszamy razem z wiórkami kokosowymi, mlekiem w proszku oraz sokiem z cytryny i dodajemy do wcześniej miksowanej masy. Całość łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20-25 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i mieszamy do uzyskania lekko płynnej konsystencji ( jeśli lukier jest za mało płynny wystarczy dodać więcej soku ), polewamy ostudzone muffinki. Czekamy ok. 30 min, aż zastygnie. Smacznego.

  • Hania Krawczyk

    można czymś zastąpić mleko w proszku?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      raczej nie polecałabym je czymś zastępować

Może to Cię zainteresuje