Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta biszkoptowe, Ciasta ucierane, Ciasta z owocami

Prosty i szybki placek ze śliwkami – przepis

Sierpień 2, 2012 , 67944 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
placek-ze-sliwkami1

Rozpoczyna się sezon na węgierki, są to moje ulubione śliwki i poza tym, że zjadam je na surowo postanowiłam dodatkowo coś upiec. Wybór padł na klasyczny i bardzo prosty w wykonaniu placek. Właściwie do przygotowania nie potrzebny nam jest nawet mikser wystarczy trzepaczka i trochę siły w rękach. Ciasto jest delikatne, mięciutkie, lekko wilgotne, kwaskowe za sprawą śliwek. Bardzo dobre letnie ciasto. Przepis ze strony garnek. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • ½ kostki masła
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • cukier puder do posypania
  • kilka śliwek

Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego cukier. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do rozpuszczonego masła z cukrem. Ciasto mieszamy dodając po jednym jajku. Tortownice o śr. 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą i przelewamy ciasto. Na wierzch układamy śliwki przekrojone na pół, z których usuwamy pestki. Owoce układamy wnętrzem do góry. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min. do suchego patyczka. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

  • kasia

    Ciasto wlasnie sie piecze, aczkolwiek zastanawiam sie zy oby napewno prawidlowo go wykonalam, poniewaz o „przelaniu” ciasta do blaszki trudno tu mowic. Moje ciasto wyszlo dosc geste i bez lyzki nie bylo mowy o jego „przelaniu” :) no ale zobaczymy jutro:)

Może to Cię zainteresuje